Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Ημέρα Ελλήνων Εβραίων, Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, βουλευτών, μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, διεθνών οργανισμών, διπλωματών ξένων χωρών, φορέων της πόλης, κ.α.
Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), από τον ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρόν Ισραέλ.
Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης επεσήμανε ότι από το μαρτύριο και τη θυσία των εβραίων «μια φράση μένει ισχυρή, ποτέ ξανά να μη ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες θηριωδίες» και ότι «μέλημα μας παραμένει να στοχαστούμε γύρω από τις συνθήκες, που γεννούν τις συμφορές» και στέλνοντας μήνυμα για τα σημερινά καθήκοντα της ανθρωπότητας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα πρόσθεσε:
«Ως Έλληνες αναμετριόμαστε με το βάρος των αρχών και των αξιών, που πρώτα αρθρώθηκαν σε τούτη εδώ τη χώρα και επαναβεβαιώνονται στις ακτές των ελληνικών νησιών, που με σεβασμό και αξιοπρέπεια υποδέχονται ικέτες πρόσφυγες, θυμίζοντας το ηθικό βάρος των γεγονότων και των συνεπειών τους».
«Οι Έλληνες εβραίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας που αγωνίστηκε για την Ευρώπη, γη ειρήνης και ευημερίας, όπου ο άνθρωπος αποτελεί υπέρτατη αξία. Οι μνήμες δε σβήνουν ποτέ, όμως παραποιούνται» συνέχισε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε: «Χρέος μας συνεπώς δεν είναι μόνο η διατήρηση της μνήμης ως πρόληψη ανάλογων δεινών, αλλά και η υπεράσπιση της αλήθειας και του δικαίου των ανθρώπων που την ορίζει. Ειδικά εκείνων για τους οποίους ο επιτάφιος λόγος προστάζει: ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».
Από την πλευρά της, η σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ Tammy Ben-Haim αναφέρθηκε στα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και σημείωσε ότι και σήμερα, απέναντι σε φαινόμενα αντισημιτισμού του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, απαιτείται ενεργοποίηση για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σημείωσε, ότι με ικανοποίηση βλέπει το τελευταίο διάστημα «Ισραηλινούς γιατρούς, νοσοκόμες και κοινωνικούς λειτουργούς, εθελοντές στην Ελλάδα, στο νησί της Λέσβου, να βοηθούν πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν» και σε συνεργασία με τις αρχές να σώζουν ζωές και επεσήμανε, ότι παρά την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι και η κυβέρνηση στην Ελλάδα ανταποκρίνονται σε αυτό το έργο, επιδεικνύοντας «συμπόνια και ανθρωπισμό».
«Σήμερα, καθώς θυμόμαστε τα έξι εκατομμύρια εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους ναζί, πρέπει να θυμόμαστε και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεχωριστά κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Ώστε κάτι τέτοιο, να μη μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ» τόνισε.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ του Ολοκαυτώματος και άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
«Εδώ, επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν υπάρχουν ολοκαυτώματα και κακώς η ελληνική πολιτεία χρησιμοποιεί τον όρο στον πληθυντικό για τα όσα φρικτά υπέστησαν τα μαρτυρικά χωριά. Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων και σεβόμαστε το πένθος τους. Δε χρειάζεται όμως κάθε σφαγή, κάθε γενοκτονία να ονομάζεται ολοκαύτωμα. Γίνεται εκ του πονηρού και επιχειρεί να μειώσει τη σημασία του Ολοκαυτώματος, που είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας και ειδικά από τα σχολεία» είπε ο κ. Μπουτάρης και ζήτησε από το υπουργείο να δώσει, του χρόνου, παραπάνω ώρες στα σχολεία για να συζητηθεί το Ολοκαύτωμα.
«Επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το εκπαιδευτικό κέντρο ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η υπόσχεση μου, σήμερα» είπε ο κ. Μπουτάρης.
Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι και η περιφέρεια ενώνει τις δυνάμεις της με την εβραϊκή κοινότητα για τη δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος και τόνισε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να διδάσκεται, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα. «Τα σύννεφα του ολοκληρωτισμού πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας, την ίδια στιγμή που σαν καταιγίδα ξεσπάει η έντονη ριζοσπαστικοποίηση σε κύκλους του Ισλάμ. Σε μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της ελευθερίας, τα άκρα δεν έχουν χώρο. Για αυτό και οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να είμαστε μαζί ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα. Στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της έλλειψης ανοχής και διακρίσεων με όποια μορφή και εάν εμφανίζονται» πρόσθεσε.
Στο χαιρετισμό του ο κεντρικός ομιλητής, σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, υπογράμμισε ότι «αυτή η μέρα μνήμης είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί ακριβώς δεν έπρεπε να υπάρχει και γιατί αυτά τα γεγονότα δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν συμβεί» και σημείωσε ότι πρέπει να εντείνουμε τη προσπάθειες μας ενάντια στην άνοδο φαινομένων βίας , ρατσισμού, μη ανεκτικότητας και μισαλλοδοξίας, όπου εμφανίζονται. Μιλώντας, παρουσία μεταξύ άλλων και του συγγραφέα του έργου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ότι η μεγαλύτερη «ανταμοιβή» του για την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» ήταν όταν ένα κοριτσάκι, βγαίνοντας από την αίθουσα προβολής, τον ρώτησε απορημένο «εάν αυτά έγιναν».
«Κάναμε την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» για αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να πούμε: Ναι αυτά έγιναν. Για να θυμίσουμε σε αυτούς που ξεχνάνε και να πούμε σε όσους δε γνωρίζουν τι είναι ναζισμός, τι είναι φασισμός. Για να καταγγείλουμε τον παραλογισμό των φυλετικών, θρησκευτικών και κάθε είδους διακρίσεων. Για να πούμε ότι η άρνηση ιστορικών γεγονότων για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το Ολοκαύτωμα, δεν είναι αποδεκτή. Για να δράσουμε όλοι μαζί, ώστε τα φαντάσματα να ξαναγυρίσουν στον πάτο της ιστορίας. Για να πούμε ποτέ ξανά».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου «πρέπει να θυμόμαστε, έστω και με μια ταινία», γιατί και η εικόνα έχει δύναμη και γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις «η σιωπή είναι έγκλημα» και υπέμνησε τη θυσία των οκτώ ελληνοεβραίων βουλευτών, οι δύο από τους οποίους εκτελέστηκαν επί τόπου από τους ναζί και άλλοι έξι χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ, αναφέρθηκε στη μεθοδικότητα με την οποία εξόντωσαν οι ναζί, στο πλαίσιο του ναζιστικού σχεδιασμού της «Τελικής Λύσης», την εβραϊκή κοινότητα της πόλης.Υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα, παρά τα όσα συνέβησαν, ορισμένοι «συνεχίζουν να ασπάζονται και να προβάλουν ιδεολογίες που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, επιθυμώντας να εκμεταλλευτούν τις τρέχουσες διεθνείς συγκυρίες και τις συνθήκες που αυτές διαμορφώνουν» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και να επενδύουμε στην παιδεία», γιατί «έχουμε καθήκον να επαναφέρουμε στη μνήμη» τα γεγονότα και τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος, ως χρέος και προς τις νεώτερες γενιές. Σημείωσε, ως εξαιρετικά σημαντικό, ότι φέτος για πρώτη φορά, η ελληνική Βουλή σε ειδική εκδήλωση μνήμης, τίμησε με αφορμή την επέτειο, τη μνήμη των Ελλήνων εβραίων στο θρήσκευμα, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωυσής Κωνσταντίνης υπενθύμισε τα κρούσματα βίας, τρόμου και αντισημιτισμού, που έχουν σημειωθεί πρόσφατα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως και τις ειδήσεις που φτάνουν για «νέα συρματοπλέγματα» και τις «νέες πόλεις -γκέτο για να για να περιοριστούν οι άμοιροι πρόσφυγες» και τόνισε ότι οι νεκροί του Ολοκαυτώματος, «αν μπορούν να δουν τα στρατόπεδα των προσφύγων αναρωτιούνται, γιατί ο κόσμος δεν έχει μάθει τίποτε από τα λάθη του παρελθόντος και μας φωνάζουν να ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε». «Ας ακούσουμε τη φωνή τους. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τη δική μας νέα καθημερινότητα, τη δική μας πραγματικότητα» είπε ο κ. Κωνσταντίνης.
Χαιρέτισε επίσης, εκπρόσωπος της «Διεθνούς Ένωσης Μνήμης Ολοκαυτώματος».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης (αντιπρόεδρος της Βουλής), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Ζουράρης, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων, ο διοικητής του Γ’ΣΣ Ηλίας Λεοντάρης, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης του Καναδά, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ουγγαρίας, διπλωμάτες ξένων χωρών, εκπρόσωποι ξένων οργανισμών, φορέων, κ.α.