Το πρώτο βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου δεν θα αργήσει να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Σε περίπου ενάμιση χρόνο, το νέο Μουσείο θα αρχίσει να λειτουργεί στο Άργος, στους Στρατώνες του Καποδίστρια, ένα ιστορικό κτίσμα, που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, τη δεκαετία του 1690 για να λειτουργήσει ως νοσοκομείο, ακολουθώντας μία ιδιαίτερα «πολυτάραχη ζωή».

Διαμορφώθηκε σε αγορά και ταχυδρομείο από τους Τούρκους, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και ξαναχτίστηκε την περίοδο 1828-29 από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος το μετέτρεψε σε στρατώνα ιππικού.

Ακολούθως, έγινε σχολείο (1893-4), φιλοξένησε (1899) τα εγκαίνια της πρώτης Πανελλήνιας Γεωργοκτηνοτροφικής Έκθεσης, στην οποία παρέστη ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, μετατράπηκε σε τόπο στέγασης Τούρκων αιχμαλώτων (1905-1912) και, αργότερα, προσφύγων από τη Μικρά Ασία, σε Σχολή Έφιππης Χωροφυλακής (1927-1932), καθώς και σε χώρο εγκατάστασης στρατιωτών, οι οποίοι πήραν μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Την Κατοχή, οι στρατώνες έγιναν άντρο ανακρίσεων και βασανισμών, η δε τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε στρατός στους χώρους τους ήταν μεταξύ 1955 και 1968. Οι στρατώνες έφτασαν πολύ κοντά στην κατεδάφιση τη δεκαετία του ’70, αλλά ευτυχώς διεσώθησαν και κηρύχθηκαν διατηρητέοι.

Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο ανήκουν κυρίως στους μεσαιωνικούς χρόνους και θα προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες, που διεξήχθησαν στην πόλη του Άργους. Κομβική θέση στην έκθεση θα έχουν τα χαρακτηριστικά δείγματα ψηφιδωτών του παλαιοχριστιανικού Άργους και τα μοναδικά ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας.

Το νέο Μουσείο θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους υπόλοιπους χώρους του πολιτιστικού δικτύου της πόλης του Άργους -το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη νεοκλασική Δημοτική Αγορά- αποτελώντας ένα δυναμικό δίκτυο, που εντάσσεται στον προγραμματισμό του υπουργείου Πολιτισμού και της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στόχος του νέου Μουσείου είναι η παρουσίαση της άγνωστης, έως σήμερα στο ευρύ κοινό, μεσαιωνικής Αργολίδας, σε συνδυασμό με την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της πόλης, μέσω περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων.

Η μουσειολογική μελέτη που εκπονήθηκε από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπήρξε προϊόν σύμπραξης και συγχρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του δήμου Άργους, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Άργους και εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα-μηχανικό Αλκμήνη Πάκα, με συνεργάτη τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη.

Οι εργασίες για την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων του έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, το δε έργο αναμένεται να περατωθεί με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης, που έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Περιήγηση

Μέσα από την αναπαράσταση ενός βυζαντινού ναού και περιδιαβιάζοντας ένα βυζαντινό σπίτι με την οικοσκευή του, ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει μία βιωματική προσέγγιση του μεσαιωνικού βίου. Σύγχρονα αφηγηματικά μέσα θα συμβάλλουν στην αναπαράσταση των ασχολιών, των επαγγελμάτων, αλλά και των αισθητικών προτιμήσεων της κοινωνίας της μεσαιωνικής Αργολίδας.

Η έκθεση θα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της συμβολής των Ενετών, Φράγκων, Οθωμανών, αλλά και των ομάδων που συγκρότησαν τον γηγενή πληθυσμό της περιοχής στην ποικιλομορφία του μεσαιωνικού πολιτισμού.

Στο ισόγειο του Μουσείου θα λειτουργεί Εκθετήριο – Πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με εκδόσεις του υπουργείου Πολιτισμού και αντίγραφα έργων, καθώς και εργαστήριο συντήρησης.

Ο όροφος, έκτασης περίπου 300 τ.μ., θα προορίζεται εξ ολοκλήρου για τη μόνιμη έκθεση.

Τμήμα της νότιας πτέρυγας έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού από τον δήμο του Άργους, για τη διοργάνωση των περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ στον αύλειο χώρο θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.