Δυναμικό «παρών» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -Κρήτη, Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο- αλλά και στην Ειδομένη, όπως και στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας που ιδρύθηκαν στην Αθήνα βρίσκεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.).
«Ήμασταν οι πρώτοι που κλήθηκαν να δώσουν την εμπειρία τους, να οργανώσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση στον Ελαιώνα, στην Αμυγδαλέζα, στο προσωρινό κέντρο Γαλατσίου κι αργότερα στο Ελληνικό, στο γήπεδο χόκεϊ και στο Τάε Κβο Ντο Φαλήρου. Παντού ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έδρασε πρώτος» σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δρ. Αντώνιος Αυγερινός, στη διάρκεια εκδήλωσης-διάλεξης της ψυχοθεραπεύτριας Νέλλης Βυζαντιάδου, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κοπή βασιλόπιτας του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. Μάλιστα, ο δρ. Αυγερινός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η προσφυγική κρίση.
Ο ίδιος συνεχάρη τα στελέχη και τους εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης «για τον τεράστιο αγώνα που κατέβαλαν στο πλευρό των προσφύγων στην Ειδομένη, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τους εκπροσώπους των Ερυθρών Σταυρών των ευρωπαϊκών χωρών, που το διαπιστώνουν αυτό καθημερινά στο πεδίο δράσης». Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, σαμαρείτες και εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα, «που με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας μένουν πιστοί στον ερυθροσταυρικό τους όρκο και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στις ανθρωπιστικές αρετές, οι οποίες κατέστησαν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό Οργανισμό της Ελλάδας για περίπου 150 χρόνια και το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο διεθνώς με δράση και παρουσία σε 190 χώρες».
Η αναγνώριση του ανθρωπιστικού έργου του Ερυθρού Σταυρού εκφράζεται – κατά τον ίδιο – τόσο από την ελληνική πολιτεία «που μας θεωρεί συμπαραστάτες της στο δύσκολο αυτό έργο», όσο και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, «που μας έχει χορηγήσει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση, την μεγαλύτερη υλικοτεχνική βοήθεια, αλλά και τη μεγαλύτερη παρουσία στελεχών από το εξωτερικό».
«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου και απέδειξε περίτρανα ότι έχει τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες, καθώς επίσης και ικανούς εθελοντές και επαγγελματίες, οι οποίοι κατόρθωσαν να αποδώσουν τα μέγιστα, συμπράττοντας με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων συνανθρώπων μας» κατέληξε.