Με απαισιοδοξία ξεκινούν τον καινούριο χρόνο στην πλειονότητά τους οι Αυστριακοί πολίτες και συγκεκριμένα ένα ποσοστό 59% διακατέχονται από ανησυχία και επιφυλακτικότητα, ενώ σε μόνον 31% ανέρχεται το ποσοστό των αισιόδοξων, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με τη λήξη της προηγούμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκοπικής έρευνας, τους λιγότερους λόγους για να αισθάνονται σήμερα χαρά, φέρεται να έχουν οι γυναίκες, η γενιά των 60 και άνω, όπως επίσης χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, ενώ, αντίθετα, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι άνδρες, οι νέοι άνθρωποι και εκείνοι από υψηλότερης μόρφωσης κοινωνικά στρώματα.
Οπως τονίζεται σχετικά στην ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης, οι αιτίες για τη διαμόρφωση της διάθεσης βρίσκονται στην προσωπική κατάσταση του καθενός καθώς και στην γενική τοποθέτηση απέναντι στη ζωή, με το ποσοστό των αισιόδοξων να μειώνεται, μετά το 2009, από χρονιά σε χρονιά.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα 44 χρόνια κατά τα οποία διενεργείται ετησίως αυτή η δημοσκόπηση στο τέλος της χρονιάς, η διάθεση των Αυστριακών φέρεται να έχει φθάσει εφέτος σχεδόν στο χαμηλότερο σημείο, και μόνον το 1982 ήταν χειρότερη.
Στην τότε δημοσκόπηση το ποσοστό των απαισιόδοξων είχε ανέλθει στο 64% (έναντι του 59%τώρα), αλλά στη συνέχεια είχε βελτιωθεί, καθώς, έπειτα από μία φάση πτωχεύσεων επιχειρήσεων, ακολούθησε από το 1985 και μετά μία ανάκαμψη και ένα ισχυρό συναίσθημα αισιοδοξίας.
Το 1989 το ποσοστό των αισιόδοξων για την επόμενη χρονιά, είχε φθάσει, με ένα 62%, σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, ενώ από την αρχή της νέας χιλιετίας σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφεται μία αρνητική διάθεση του πληθυσμού.
Στη φετινή δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες αναφέρουν ως κύριες αιτίες για την απαισιοδοξία τους τον προβληματισμό με την τρέχουσα προσφυγική κρίση σε ποσοστό 46 ο/ο, τον φόβο από την τρομοκρατία (27 ο/ο), την αρνητική κατάσταση της οικονομίας (21%) και τη δική τους μη ικανοποιητική προσωπική κατάσταση κατάσταση ως προς τη θέση εργασίας, σε ποσοστό 19%.