Bάσιμες προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με τη γενικευμένη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών στο σύστημα προμηθειών, γεννά για το υπουργείο υγείας η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Αuction), για την προμήθεια 3 δραστικών ουσιών.

Η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, άρχισε με προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.167.573,00 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με βάση τις υφιστάμενες τιμές του δελτίου τιμών φαρμάκων (νοσοκομειακών) και τις αιτούμενες ανάγκες τριών νοσοκομείων (ΓΝ Ευαγγελισμού, ΓΝ Γεννηματά και ΓΝ Ασκληπιείου Βούλας).

Οι τιμές που προέκυψαν από την ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Αuction) κατέληξαν τελικώς σε δαπάνη 436.834,14 ευρώ, μειωμένη δηλαδή κατά 79,85 % από τον αρχικό προϋπολογισμό.
Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο 1.730.738,86 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου υγείας.

Ο πρώτος αυτός διεθνής , ηλεκτρονικός διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε αργά χθες, προκηρύχθηκε και διενεργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, με τη συμμετοχή ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών. Συνολικά, συμμετείχαν 14 εταιρείες ενώ μετά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής, των τεχνικών προσφορών και των αρχικών οικονομικών προσφορών που υπεβλήθησαν, συμμετείχαν στη χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία 11 εταιρείες.