Πάνω από 5 δισ. ευρώ κοστίζει στα ελληνικά νοικοκυρά η παραπαιδεία. Όπως έδειξε έρευνα, τα ποσά που δαπανούν οι έλληνες για φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ξένες γλώσσες και δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αντιστοιχεί με το ποσό που δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δημόσια παιδεία.

Όπως έδειξε έρευνα του κέντρου ανάπτυξης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΓΣΕΕ, για όσα χρήματα δαπανά το κράτος για την παιδεία, άλλα τόσα χρειάζεται να δαπανήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, αν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλύτερη εκπαίδευση.

Οι έλληνες στρέφονται στο φροντιστήριο από τις μικρές ηλικίες των παιδιών τους. Είτε για να ενισχύσουν τις γνώσεις που προσφέρονται από το δημόσιο σχολείο, είτε για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και δεξιοτήτων, όπως η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται μηνιαίως με σημαντικά ποσά.

Όπως έδειξε η έρευνα, από τα 5,1 δισ. ευρώ, που δαπανήθηκαν το 2008, τα 645 εκατ. ευρώ πήγαν σε ξένες γλώσσες για όλες τις βαθμίδες, για φροντιστήρια δόθηκαν 595 εκατ. και για ιδιαίτερα μαθήματα 306 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να πηγαίνει στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Έτσι, η παιδεία από δημόσιο και δωρεάν αγαθό μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο αντικείμενο, που μπορούν να την αγοράσουν όσοι έχουν χρήματα. Με το δεδομένο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να γίνει είδος πολυτελείας για πολύ λίγους.