Να ανασταλούν άμεσα οι «απαράδεκτες» -όπως τις χαρακτηρίζει- νομοθετικές διατάξεις, που προβλέπουν ποινές φυλάκισης κι αναγκαστικές εισπράξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ), ζητά με σημερινές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Κουτσούκο, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Όπως επισημαίνει, η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να χρωστούν στο κράτος, δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί αδυνατούν.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν αναφέρεται στους μεγαλο-οφειλέτες, τους συστηματικά φοροδιαφεύγοντες και τους παραεμπόρους.

«Για να υπάρχουν δημόσια έσοδα, θα πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις εν λειτουργία και κερδοφόρες», σημειώνει ο ΕΣΘ και ζητά άμεσα μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της αγοράς.

Ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης προσθέτει: «Η Θεσσαλονίκη υπήρξε, πάντα, ιδιαίτερα ευαίσθητη στις κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές και αφετηρία εξελίξεων. Είναι ίσως σήμερα μοναδική ευκαιρία να πιστοποιήσουμε την μοναδικότητα της φθηνότερης αγοράς της Ελλάδος και όχι μόνο, μέσα από ένα μορατόριουμ σχέσεων αγοράς/πολιτείας, αντί να την περιφράξουμε και να την μετατρέψουμε σε μια τεραστία Φυλακή που δεν θα ξέρουμε ποιος θα πληρώσει τα τροφεία».