Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησε Επιτροπή Παιδείας, που θα έχει στόχο να αποκαταστήσει την πνευματική λειτουργία του πανεπιστημίου και να επαναπροσανατολίσει το εκπαιδευτικό σύστημα στην πραγματική του ουσία. Στη λειτουργία της Επιτροπής συμμετέχουν εννέα μέλη, έγκριτοι άνθρωποι του πνεύματος, των γραμμάτων και των επιστημών, υπό την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής, Χρίστου Τσολάκη.
Στην πρώτη της παρουσίαση, η Επιτροπή Παιδείας του ΑΠΘ, ανέπτυξε το ρόλο, τους στόχους και τις δράσεις της, ως μία εναλλακτική πρόταση στο υπουργείο Παιδείας για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και ως ένας φάρος ελπίδας στην κοινωνία και τους νέους για την δύσκολη συγκυρία που διανύουν.
«Αυτή την εποχή δεν σκοτώνουν οι δικτάτορες, αλλά οι ‘ωραίες’ δημοκρατίες. Όλες οι αρχές, οι αξίες και τα αγαθά που κατέκτησε ο ελληνισμός υποχωρούν σε έναν υφέρποντα αμοραλισμό, ηθικό, πολιτικό, θρησκευτικό κ.α. και οι εξουσίες, πολιτικές και άλλες, επιβουλεύονται το πνεύμα.
Αυτό θέλουμε να επαναφέρουμε. Το πνεύμα, μέσα από την παιδεία. Γιατί παιδεία είναι η πραγμάτωση της ανώτερης φύσης του ανθρώπου, της πνευματικής του» υποστήριξε ο κ.Τσολάκης.
Η Επιτροπή Παιδείας του ΑΠΘ θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας, τον Οκτώβριο, μετά την πραγματοποίηση (στις 14-16 Οκτωβρίου) του πανελλήνιου συνεδρίου «Γλώσσα της παιδείας», στο οποίο θα συμμετάσχουν δάσκαλοι και καθηγητές από όλη τη χώρα, με στόχο τον επαναπροσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.
Αρχικά, ωστόσο, αποστέλλουν στην ηγεσία του υπουργείου κείμενο, στο οποίο προσδιορίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε τέσσερις κατευθύνσεις: να αντιμετωπιστεί το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συνολικά, οι αλλαγές να ξεκινήσουν από χαμηλά – δηλαδή από τα νήπια – και προς τα πάνω, να είναι προσανατολισμένες στην παιδεία και να γυμνάζουν τους μαθητές στο πνεύμα και την ψυχή.
«Όλες οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων κυβερνήσεων ήταν μετέωρες γιατί είχαν γκρίζους στόχους. Και η σημερινή υπουργός είναι μέρος του προβλήματος γιατί δε βλέπει συνολικά την εκπαίδευση, αλλά εντοπίζει τη δράση στο λύκειο, στο πανεπιστήμιο και στις εισαγωγικές εξετάσεις» ανέφερε ο κ.Τσολάκης.
Η Επιτροπή Παιδείας προτείνει, εξάλλου, στο υπουργείο Παιδείας την ίδρυση «Κέντρων του Παιδιού», στο οποίο θα φοιτούν τα νήπια από την ηλικία των 2,5-3 χρόνων, έτσι ώστε να παίρνουν τα απαραίτητα εφόδια πριν ενταχθούν στη σχολική ζωή, στην ηλικία των έξι ετών.
«Τα έξι πρώτα χρόνια είναι τα βασικότερα για τη ζωή του ανθρώπου και δεν κάνουμε τίποτα για αυτά» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Η Επιτροπή θα αναλάβει, επίσης, μία σειρά από δράσεις, όπως εκδηλώσεις, μαθήματα και ημερίδες, μέσα από τα οποία θα ζητείται η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών. Τα θέματα θα εισηγούνται τα μέλη της και θα εστιάζουν στις σχέσεις των επιστημόνων με το αντικείμενό τους, στη διερεύνηση της σχέσης του καθένα με την αρνητική του φύση κ.α.
«Το κορυφαίο μήνυμα προς το υπουργείο Παιδείας είναι να διασφαλίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία στα πανεπιστήμια, ώστε να υπάρχει ελευθερία σκέψης, που θα γονιμοποιήσει νέες ιδέες» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής, Γιάννης Μυλόπουλος, και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Επιτροπής αποτελεί απάντηση σε μία άγονη, άνυδρη και ξηρή περίοδο, όπου όλη η συζήτηση για την παιδεία έχει εγκλωβιστεί σε έναν γραφειοκρατικού και λογιστικού τύπου χαρακτήρα.
Η Επιτροπή Παιδείας του Α.Π.Θ. αποτελείται, επίσης, από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Παναγιώτη Δόϊκο, τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής, Αλέξανδρο – Αναστάσιο Γαρύφαλλο, τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής, Δημήτρη Ιωαννίδη, την ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Καίτη Καρπούζα – Dorfmuller, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, Κώστα Κατσιφαράκη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιωάννα Μπίμπου, την καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιωάννα Οικονόμου – Αγοραστού, και το διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, επίκουρο καθηγητή Γιώργο Παπαναστασίου.