Πτώση των βάσεων, σχεδόν καθολική, δείχνουν τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών και απώλειες για τις σχολές υψηλής ζήτησης, ακόμη και στις υψηλόβαθμες του κέντρου. Τη μεγάλη βουτιά, πάντως, αναμένεται να κάνουν οι φυσικομαθηματικές και περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές, λόγω της «σφαγής» σε Μαθηματικά και Φυσική.
Αντιθέτως, η Ιστορία θα συγκρατήσει νομικές, φιλολογικές, παιδαγωγικά, που πιέζονται από τις κακές επιδόσεις στα Αρχαία. Λιγότερα άριστα και μέτρια γραπτά, περισσότερα κάτω από τη βάση, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων. Έτσι και φέτος θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αρκετοί με βαθμολογίες κάτω από 10.
Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που θα σπρώξουν προς τα κάτω την πορεία των βάσεων φέτος, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία:
1. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 10.250 θέσεις.
2. Οι χαμηλές βαθμολογίες στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, κάτι που αναμενόταν από τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.
Η τελική όμως διαμόρφωση των βάσεων θα κριθεί από τις βαθμολογίες πρόσβασης (θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες) αλλά και τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων, που φέτος μπορεί να κάνουν την έκπληξη εξαιτίας του παράγοντα που ακούει στο όνομα «οικονομική κρίση». Εκτιμάται δηλαδή ότι θα υπάρξουν σίγουρα υποψήφιοι που θα επιλέξουν τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό τους, με κριτήριο όχι τη σχολή όπου επιθυμούν να εισαχθούν, αλλά τη σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο της κατοικίας τους, για οικονομικούς και μόνο λόγους.
Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων με τις βαθμολογίες των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, που έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί η εξής εικόνα:
– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο: Οι χαμηλότερες κατά 50% από πέρσι βαθμολογίες των αριστούχων στα Αρχαία Ελληνικά θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων (τη μικρότερη από τα άλλα πεδία) σε όλες τις σχολές. Ακόμη και τα υψηλόβαθμα νομικά και παιδαγωγικά τμήματα στα κεντρικά Ιδρύματα θα έχουν πτώση της τάξης των 200 μορίων. Η μεγάλη πτώση των βάσεων θα συγκρατηθεί στις σχολές του πεδίου αυτού από τις επιδόσεις των αριστούχων στο μάθημα της Ιστορίας, που δεν είχαν μεγάλες διαφορές από πέρσι.
– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο: Εδώ η εικόνα θα κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Πτώση μεγάλη των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του κέντρου και μικρότερη πτώση έως και μικρή άνοδο στις μεσαίες και χαμηλής ζήτησης περιφερειακές σχολές.
Στις φυσικομαθηματικές σχολές θα έχουμε τη μεγαλύτερη πτώση των βάσεων, που αναμένεται να εκτιναχτεί και μέχρι τα 800 μόρια. Οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά και στη Φυσική και τα χαμηλότερα ποσοστά των αριστούχων στα ίδια μαθήματα αυξημένης βαρύτητας θα ρίξουν τις βάσεις στις περιζήτητες σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων έως 500 μόρια και στις αντίστοιχες σχολές των περιφερειακών ιδρυμάτων μέχρι 800 μόρια.
Στα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης οι αριστούχοι από 24% που ήταν πέρσι μειώθηκαν στο 11% και στη Φυσική από 23% πέρσι μειώθηκαν στο 14%. Μειωμένα όμως είναι και τα ποσοστά των υποψηφίων που κινήθηκαν στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, από 15-18. Από 27% πέρσι μειώθηκαν σε 17% φέτος, ενώ λίγο υψηλότερα ποσοστά από πέρσι έχουμε στις κλίμακες 12- 15. Η διακύμανση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μικρότερη πτώση (κι ενδεχόμενα να παρατηρηθεί μικρή αύξηση) στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές της περιφέρειας.
– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο: Την έκπληξη αναμένεται να κάνουν φέτος οι ιατρικές σχολές. Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες χρονιές, που είτε παρέμεναν σταθερές είτε ανέβαιναν, φέτος, οι ιατρικές θα ακολουθήσουν τη γενική πτωτική τάση. Ακόμη και η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα έχουν οριακή πτώση από 50 μέχρι 200 μόρια, αφού τα ποσοστά των αριστούχων στο μάθημα της Βιολογίας και της Χημείας είναι σαφώς μειώμενα από πέρσι. Στη Βιολογία, οι αριστούχοι φέτος είναι σχεδόν 20%, από 43% πέρσι, και στη Χημεία οι αριστούχοι είναι 36%, από 43% πέρσι. Οι υπόλοιπες σχολές του πεδίου, δηλαδή οδοντιατρικές, φαρμακευτικές και νοσηλευτικές αναμένεται ότι θα έχουν μεγαλύτερη πτώση, έως και 500 μόρια.
– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο: Τα Μαθηματικά κατεύθυνσης «έκαψαν» τους υποψηφίους των πολυτεχνικών τμήματων που βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης των σχολών στο τέταρτο πεδίο. Οι αριστούχοι στα Μαθηματικά κατεύθυνσης ήταν φέτος οι μισοί από πέρσι. Το 3% έγραψε φέτος άριστα σε αντίθεση με πέρσι που το ποσοστό αυτό ήταν 6,6%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο. Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και στη Φυσική κατεύθυνσης. Αριστα έγραψε το 3,3% φέτος, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,6%, δηλαδή ακριβώς διπλάσιο. Στα μαθήματα αυτά καταγράφηκαν επίσης φέτος τα υψηλότερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση.
Στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να έχουμε καθολική πτώση των βάσεων ακόμη και μέχρι 500 μόρια. Στις αντίστοιχες σχολές περιφερειακών πολυτεχνείων, η πτώση εκτιμάται ότι θα αγγίξει και τα 800 μόρια, ενώ μικρότερες απώλειες κι ενδεχομένως κάποιες μικρές αυξήσεις θα έχουμε στις μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας σχολές.
– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο: Καθαρά και σε υψηλά επίπεδα διαφαίνεται και στο πεδίο αυτό η πτώση των βάσεων. Οι κακές επιδόσεις στο μάθημα της Οικονομίας αλλά και στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, που καθορίζουν την εικόνα των οικονομικών σχολών, θα ρίξουν τις υψηλόβαθμες σχολές του πέμπτου πεδίου μέχρι και 500 μόρια. Τα άριστα γραπτά στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» φέτος ήταν 23%, ενώ πέρσι ήταν 31%. Οι αριστούχοι στα Μαθηματικά γενικής παιδείας φέτος ήταν 21%, ενώ πέρσι ήταν 27%. Τα στοιχεία αυτά θα πιέσουν προς τα κάτω τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ μικρότερη πτώση θα καταγραφεί στα περιφερειακά τμήματα των σχολών του πέμπτου πεδίου.