Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ότι η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν περιφερειακές ενισχύσεις ως το τέλος του 2013, οι οποίες θα καλύπτουν ως και το 30% του συνολικού κόστους έργου.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις δύο ελληνικές περιφέρειες ξεπερνά το 75% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού και συνεπώς έχαναν αυτό το δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, τέσσερεις περιφέρειες των παλαιών κρατών μελών της ΕΕ (η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, τα Βασιλικάτα της Ιταλίας και η περιφέρεια Ενό στο Βέλγιο) θα συνεχίσουν να επιδοτούνται με ανώτατο όριο 30% του συνολικού κόστους έργου, καθώς η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι εικονική και οφείλεται στην ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών στην ΕΕ το 2004.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιφέρειες της Ε.Ε. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπάρχουν περιφέρειες όπου η οικονομική ανάπτυξη επιδεινώθηκε σε σχέση με το σύνολο της ΕΕ και επομένως δικαιολογείται η διατήρηση των παλαιών ανώτατων επιπέδων περιφερειακής βοήθειας.

Ωστόσο, η Επιτροπή αποφάσισε ότι σε δώδεκα περιφέρειες των παλαιών κρατών μελών, ανάμεσα σε αυτές και στην Αττική, το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων θα μειωθεί από 1ης Ιανουαρίου 2011, από 30% σε 20%.