Ομάδα διαχείρισης κρίσης συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη και απορρέουν από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, Άδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, ο κ. Λοβέρδος τονίζει πως έργο της ομάδας που συγκροτήθηκε είναι ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επικράτεια. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση πόρων και δυναμικού, η ομοιογένεια στην αντιμετώπιση και απερίσπαστη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει επίσης ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό άμεσης υγειονομικής επιτήρησης και παρέμβασης για τους λαθρομετανάστες, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

Ο κ. Λοβέρδος υπενθυμίζει επίσης ότι το υπουργείο χορηγεί στις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων εμβόλια -από το απόθεμά του για τους άπορους ανασφάλιστους-, προκειμένου να επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη των λαθρομεταναστών.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι «η διαρκώς αυξανόμενη είσοδος λαθρομεταναστών, από περάσματα του ακριτικού νομού του Έβρου, έφερε στην επιφάνεια ιδιαίτερα επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες που είχαν ξεχασθεί ή τείνουν να εξαφανισθούν από την Ευρώπη, όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση, η ηπατίτιδα Β, αλλά ακόμη και το AIDS». Οι κ. Βελόπουλος, Πλεύρης Γεωργιάδης επισημαίνουν μάλιστα ότι «ηχηρό καμπανάκι χτύπησε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Έβρο, όπου συμμετείχε στην κοινή επίσκεψη των υπουργών Υγείας Ελλάδος και Βουλγαρίας σε χώρους κρατήσεως λαθρομεταναστών».