Τους έντονους προβληματισμούς του σχετικά με το προσχέδιο νόμου «Δωρεά & Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις» παρέθεσε με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Λοβέρδο, ο Συνδέσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης».

Η πλήρης επιστολή του Συνδέσμου:

«Προς:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Μεταμόρφωση, 27/4/2011
Αρ. Πρωτ.:44
Υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστο Αηδόνη, κ. Μιχαήλ Ιωάννη Τιμοσίδη
Διεύθυνση Ανάπυξης Μονάδων Υγείας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αποστολή με email. Κοινοποίηση:
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) Βουλευτές
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας

Θέση & Προτάσεις

Συνδέσμου Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας

«Κωστάκης Μεσογίτης»

σχετικά με το Προσχέδιο Νόμου «Δωρεά & Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις»

Μετά από 20 χρόνια προσπάθειας για τη διάδοση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων Σώματος και ως Σύνδεσμος που τιμά τη μνήμη του Πρώτου Δωρητή όλων των Οργάνων Σώματος στην Ελλάδα, του Κωστάκη Μεσογίτη, επιθυμούμε να εκδηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι η ενασχόληση της πολιτείας με το ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων είναι ένα αισιόδοξο σημάδι της προοπτικής της για βελτίωση της παρούσας κατάστασης. Ωστόσο, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση ταυτόχρονα, να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας για το Προσχέδιο Νόμου «Δωρεά & Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα:

Σχετικά με τη διεύρυνση της ομάδας ανθρώπων που μπορούν να δώσουν μόσχευμα από ζώντα δότη όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 «Αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη», έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Αναφορικά με τη μεταμόσχευση οργάνου σε ασθενή με τον οποίο ο δότης συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 παρ. 1β, δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα
χρόνου και θα θεωρείτο σκόπιμο να παρέλθει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από την υπογραφή του μέχρι

την ενδεχόμενη μεταμόσχευση.

Παρόμοια, στα 1γ (σε συγγενή μέχρι και τέταρτο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή), 1δ (σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας) και 1ε (σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά) θεωρούμε ότι μεταξύ μακρινών συγγενών ή συναισθηματικά συνδεδεμένων προσώπων, η δωρεά νεφρού ή μέρος του ήπατος από ζώντα δότη θα μπορούσε να
αποφασιστεί βάσει όχι και τόσο φιλάνθρωπων αισθημάτων κάνοντας πιθανή τη διενέργεια αγοραπωλησίας οργάνων σε μία Ελλάδα με την παρούσα οικονομική κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρηθεί αύξηση στις ζώσες μεταμοσχεύσεις νεφρού προς όφελος των οικονομικά επιφανών ασθενών.»