Αναπλάσεις περιοχών, αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων και προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.
Στο πλαίσιο του νέου Σχεδίου αναμένεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για αναπλάσεις σε τρεις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τις οδούς Βαλαωρίτου, Αγγελάκη και Διοικητηρίου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για αναπλάσεις που αφορούν τον άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας, τα 46 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου, τη Βαλκανική Πλατεία στη Νεάπολη. Ο δήμοε Θεσσαλονίκης θα χρηματοδοτηθεί, για την εκπόνηση μελέτης, που θα αφορά την ανάπλαση της οδού Τσιμισκή.
Όπως εξαγγέλθηκε, το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το master plan για το θαλάσσιο μέτωπο από τον Γαλλικό έως τη Μηχανιώνα, ενώ θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Χ 4», κατ’ αντιστοιχία του «ΑΘΗΝΑ Χ 4», και αφορά την εφαρμογή στην πόλη της ιδέας μετατροπής του σταυρού που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων σε χώρους πρασίνου, παιχνιδιού και αναψυχής της γειτονιάς. Επίσης, μέχρι τον Ιούλιο θα ενταχθεί η ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου, προϋπολογισμού 9,6 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΕΣΠΑ.
Για το Σέϊχ Σου, για το οποίο επεκτείνεται η προστατευτέα περιοχή του, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι προωθείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που θα ορίσει το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας του.
Αναφερόμενη στην ποιότητα των υδάτων, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο κατασκευής του συμπληρωματικού κεντρικού αποχετευτικού αγωγού λυμάτων, προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ.
«Στην υπάρχουσα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, ολοκληρώνεται το έργο ξήρανσης της λυματολάσπης και δίνεται οριστική λύση στο οξύ πρόβλημα διάθεσης της λάσπης. Προωθείται, δε, το έργο αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων της ΒΙΠΕ», είπε η υπουργός.
Ανακοίνωσε τέλος, ότι με πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ, ύψους 30 εκατ. ευρώ θα γίνει η επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού, έτσι ώστε η δυναμικότητά τους να αυξηθεί από 150,000 m3 την ημέρα σε 300,000 m3 την ημέρα και με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπιστεί οριστικά το υδροδοτικό πρόβλημα της πόλης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και είναι ο ανασχεδιασμός της 2ης προβλήτας του λιμένα και της περιοχής μεταξύ Ποσειδωνίου και Κυβερνείου, όπου η επικαιροποίηση των χρήσεων γης, η ιεράρχηση των οδών, οι προτάσεις ρυμοτομίας και αναπλάσεων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την υψηλή δόμηση, τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και την ανάγκη των κατοίκων της ανατολικής Θεσσαλονίκης για πρόσβαση στη θάλασσα.
Τα όρια της περιοχής που καλύπτει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα οριστικοποιηθούν μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης, ο ΟΡΘΕ θα συγκροτήσει «Συμβούλιο Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης» και «Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού». Παράλληλα, και στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου με το δήμο με σκοπό την πληρέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων και προγραμμάτων τους.