Παρουσία ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, πολιτικών και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών έλαβε χώρα η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στο μέγαρο της Ακαδημίας το βράδυ της Πέμπτης.
Ανοίγοντας την πανηγυρική συνεδρία ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής κ. Απόστολος Γεωργιάδης, έκανε λόγο για μια μεγάλη επέτειο, υπογραμμίζοντας ότι ο θρύλος του 1821 και οι αγώνες των Ελλήνων αποτελούν πηγή αισιοδοξίας για τους απανταχού Έλληνες, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που διανύουμε σήμερα.
Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε η Ακαδημαϊκός και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη η οποία εκφώνησε ομιλία με θέμα «Δημοκρατία και ατομικές ελευθερίες στα Επαναστατικά Συντάγματα 1822-1827».
Αναφερόμενη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, η κα Μπενάκη σημείωσε ότι «σήμερα, τιμούμε, εκείνους που μετά από αιώνες καταπίεσης ενεργοποίησαν τη συνείδηση του Έθνους» και πρόσθεσε την ιδιαίτερη σημασία που έχει να αναζητούμε τη σημασία των ιστορικών αυτών γεγονότων, όχι μόνο στη χρονική συγκυρία που συνέβησαν, αλλά και για το παρόν και περισσότερο για το μέλλον. «Το χρέος αυτό, το έχουμε κατεξοχήν απέναντι στις νεότερες γενιές, που κατακλύζονται από πληθώρα μηνυμάτων και ερμηνειών, καλοπροαίρετων ή και αυθαίρετων. Στην εποχή, δηλαδή, της γενικευμένης αμφισβήτησης καλούμαστε να ανιχνεύσουμε τα γεγονότα της επανάστασης του 1821, μελετώντας τις ιστορικές πηγές, διότι μόνο έτσι μπορούμε να αποφύγουμε αυθαίρετους και επιπόλαιους δογματισμούς, οι οποίοι δυστυχώς περισσεύουν στις μέρες μας», τόνισε η κα Μπενάκη.
Σχετικά με την Δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες, έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στα πρώτα θεσμικά κείμενα που συντάχθηκαν ταυτόχρονα με την εξελισσόμενη επανάσταση, δηλαδή, στα πρώτα τρία Επαναστατικά Συντάγματα και τα συνοδευτικά τους κείμενα 1822-1827, η κα Μπενάκη υπογράμμισε τον εντυπωσιακά δημοκρατικό τους χαρακτήρα αλλά και την πρωτοτυπία τους, αφού δεν αποτελούν αντίγραφα ξένων Συνταγμάτων, αλλά γνήσια αποτύπωση της επιθυμίας των Ελλήνων για συγκρότηση κράτους, καθιέρωση της Ελευθερίας και απονομή Δικαιοσύνης και Ισότητας.
«Τα τρία αυτά ξεχωριστά Τοπικά Συντάγματα (Για την Πελοπόννησο, τη Δυτική Χέρσο Ελλάδα και την Ανατολική Χέρσο Ελλάδα, τα οποία προέκυψαν από αντίστοιχες Εθνοσυνελεύσεις: της Επιδαύρου, 1822, του ‘Αστρους 1823 και της Τροιζήνας το 1827) αποτελούν την θεσμική αποκρυστάλλωση της πολιτικής ιδεολογίας της Επανάστασης» σημείωσε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και παρατήρησε ότι «Οι Έλληνες αγωνίστηκαν για να δώσουν κρατική υπόσταση στο Έθνος που διαφύλαξαν μέσα στους αιώνες καταπίεσης του τουρκικού ζυγού». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα Επαναστατικά Συντάγματα αποτέλεσαν δείκτη για όλα τα μεταγενέστερα Συντάγματα του ελληνικού Κράτους, καθώς ήταν υποδειγματικά φιλελεύθερα.
Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την απονομή του Αριστείου των Καλών Τεχνών και Βραβείων από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειο Πετράκο και την προκήρυξη του Αριστείου των Θετικών Επιστημών.
Ειδικότερα, το Αριστείο των Καλών Τεχνών απονεμήθηκε στην γλύπτρια κα Ναταλία Μελά για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας και την προσφορά της στην ελληνική γλυπτική τέχνη.
Επίσης, απονεμήθηκαν βραβεία στον πρωτοπρεσβύτερο κ. Γεώργιο Δ. Μεταλληνό και την κυρία Βαρβάρα Καλογεροπούλου – Μεταλληνού, για το πεντάτομο έργο τους με τίτλο: «Αρχείον της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – Σχολαρχία Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως Κωνσταντίνου (Τυπάλδου-Ιακωβάτου) 1844-1864» (Εταιρεία Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής, Αθήνα 2003-2009), καθώς και στο “Hellenic Centre” (Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου) το οποίο συστήθηκε το 1978 με πρωτοβουλία Ελλήνων από την Ελλάδα και την Κύπρο, για την συμβολή του στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Μεγάλη Βρετανία.