Με συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και πορεία, η οποία κατέληξε σε συμβολική κατάληψη των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), εξέφρασαν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης την αντίδρασή τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Υγεία, έχοντας ως συμπαραστάτες τους απεργούς γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων και του ΙΚΑ.

Από τα 1220 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν σήμερα 26 φαρμακεία ασφαλείας, 13 στο πολεοδομικό συγκρότημα και 13 στους περιφερειακούς δήμους.

«Εμείς φιλοδοξούμε και αγωνιζόμαστε, αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο νόμου, τουλάχιστον, να τροποποιηθεί στα βασικά του σημεία. Το πληθυσμιακό και το ωράριο είναι τα σημεία αιχμής στη σημερινή κατ’ άρθρον συζήτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Ο κ. Θεοδοσιάδης εξήγησε ότι το όριο των 1000 κατοίκων που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ισχύει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και πως πρέπει να παραμείνει το όριο τού ενός φαρμακείου ανά 1.500 κατοίκους. «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 1220 φαρμακεία, δηλαδή περισσότερα από όσα λειτουργούν σε όλη την Αυστρία. Όσον αφορά το θέμα του ωραρίου, που θέλει να επιβάλει το νομοσχέδιο, ουσιαστικά εξουθενώνει τον φαρμακοποιό και ανοίγει το δρόμο σε μεγάλους ισχυρούς, να δουλεύουν όσο αντέχουν και να εκμεταλλεύονται την ελληνική αγορά», πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Όσον αφορά τις συνταγές που γράφουν οι γιατροί του ΟΠΑΔ για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ο κ Θεοδοσιάδης είπε: «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είπε ότι παρέλαβε την εγκύκλιο, όμως είναι προφανές ότι οι συνταγές αυτές είναι παράνομες. Σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει τροπολογία για αναδρομική νομιμοποίηση αυτών των συνταγών. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μέχρι την ώρα που θα ψηφιστεί η τροπολογία είναι παράνομες, όποιος εκτελεί τέτοιες συνταγές ρισκάρει να μην πληρωθεί ποτέ αυτά τα χρήματα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης, που μετείχε στη συγκέντρωση των φαρμακοποιών, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των υγειονομικών για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία. Παράλληλα τόνισε ότι αύριο από τις 8 έως τις 11 το πρωί νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές θα καταλάβουν τα ταμεία όλων των νοσοκομείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εισιτήριο των 5 ευρώ, που έχει επιβληθεί για τις ιατρικές εξετάσεις.

«Ελπίζουμε, την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να μπει σε δημόσιο διάλογο με τους γιατρούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αλλά ακόμη και αν ψηφιστεί θα ακυρωθεί από τα πράγματα. Αυτό δεν αφορά μόνο τους γιατρούς του ΙΚΑ αλλά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί η κυβέρνηση, με αυτό το νομοσχέδιο, όπως κατέστρεψε τη μεσαία τάξη της Ελλάδας θέλει να καταστρέψει και τη μεσαία τάξη των γιατρών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ, Σάββας Παρασκευόπουλος.