Σαν σήμερα το 2022, ο κόσμος ξύπνησε σε μια νέα πραγματικότητα. Οι ρωσικές δυνάμεις, υπό τις εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν, εισέβαλαν στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγαλύτερης ένοπλης σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρία χρόνια μετά, ο πόλεμος συνεχίζεται, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν γεωπολιτικό χάρτη που δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

Η εισβολή ξεκίνησε με πυραυλικές επιθέσεις σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν γρήγορα σε πολλά μέτωπα, αλλά η σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού, υπό την ηγεσία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέτρεψε τα σχέδια μιας «γρήγορης νίκης» που ήλπιζε η Μόσχα. Η Ουκρανία όχι μόνο άντεξε τα πρώτα χτυπήματα αλλά κατάφερε να ανακαταλάβει εδάφη, όπως τη Χερσώνα και μεγάλο μέρος του Χαρκόβου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο στρατιωτικός. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία προκάλεσαν οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε επηρέασε την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν την Ουκρανία με όπλα, οικονομική βοήθεια και πολιτική υποστήριξη, ενώ η Ρωσία βρέθηκε όλο και πιο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή.

Τρία χρόνια μετά ο πόλεμος συνεχίζεται με αβέβαιη έκβαση. Η Ουκρανία παλεύει για την εδαφική της ακεραιότητα και την ελευθερία της, ενώ η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσει. Οι διπλωματικές προσπάθειες για μια ειρηνευτική λύση δεν έχουν αποδώσει, και ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης σύγκρουσης εξακολουθεί να απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου.

Η 24η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που άλλαξε τον ρου του 21ου αιώνα. Ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τη δίψα για εξουσία και εδαφική επέκταση συνεχίζει να γράφει τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος Α’, απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει στο Ιάσιο την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1942: Η μάχη του Λος Άντζελες: Ένας λανθασμένος συναγερμός οδηγεί σε μπαράζ αντιαεροπορικών πυρών που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Φεβρουαρίου.

1975: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα, γνωστής ως το «Πραξικόπημα της Πιτζάμας». Η συνωμοσία οργανώνεται από ομάδα αξιωματικών που πρόσκεινται στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών, με στόχο την ανατροπή της μεταπολιτευτικής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αποκάλυψη της κίνησης οδηγεί σε συλλήψεις στρατιωτικών και επιβεβαιώνει τη διαρκή απειλή της αντιδημοκρατικής δράσης στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την πτώση της δικτατορίας. Η ονομασία «Πραξικόπημα της Πιτζάμας» προέρχεται από το γεγονός ότι οι συνωμότες συνελήφθησαν τη νύχτα, φορώντας τις πιτζάμες τους, λίγο πριν επιχειρήσουν να θέσουν το σχέδιό τους σε εφαρμογή.

1981: Ισχυρός σεισμός χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τους δρόμους της πόλης. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 20 νεκροί, εκ των οποίων οι περισσότεροι από καρδιακή προσβολή.

1981: Στη Μεγάλη Βρετανία, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Κάρολου με τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

1983: To πλοίο «Χρυσή Αυγή» βυθίζεται στον Κάβο ντ’ Όρο, έχοντας παρασύρει στον θάνατο 28 επιβαίνοντες.

1994: Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμα αναγνωρίζει, μετά από 70 χρόνια, την Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

2012: Ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία λόγω μνημονίων, ιδρύει νέο πολιτικό σχηματικό, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

2022: Ξεκινά ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Γεννήσεις

1934 – Χρήστος Λαμπράκης, έλληνας εκδότης, γνωστός για τη συμβολή του στην προώθηση του πολιτισμού και της ενημέρωσης στην Ελλάδα

1949 – Πασχάλης Τερζής, έλληνας τραγουδιστής, με ερμηνείες που συνδυάζουν την παράδοση με το σύγχρονο μουσικό ύφος

1955 – Στιβ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της Apple και πρωτοπόρος της τεχνολογικής επανάστασης

1989 – Κώστας Κουφός, έλληνας καλαθοσφαιριστής, που ξεχώρισε με τις αθλητικές του επιτυχίες τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο

Θάνατοι

1810 – Χένρι Κάβεντις, αγγλός επιστήμονας, διάσημος για τις πρωτοποριακές του μελέτες στην ηλεκτρική φόρτιση και τη θερμοδυναμική, καθώς και για το περίφημο πείραμα του Κάβεντις, το οποίο μετρήθηκε τη δύναμη της βαρύτητας και επέτρεψε τον υπολογισμό της πυκνότητας της Γης

1980 – Γεώργιος Ανδριανόπουλος, έλληνας ποδοσφαιριστής, διακεκριμένος για την εξαιρετική του τεχνική και την πολύτιμη συμβολή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο

1984 – Κούλης Στολίγκας, έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου