Για σημαντική αλλαγή στα μοτίβα των σεισμών στη Σαντορίνη, κάνει λόγο σεισμολόγος και καθηγητής Γεωφυσικής, σε ανάρτησή του στο X, την οποία μάλιστα έχει κάνει retweet το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Ειδικότερα, ο Luis Donoso, γράφει: «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρείται σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο σε σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί ΘΗΡΑ (Σαντορίνη) και ΑΠΕ (Απείραθος) παρουσιάζουν σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, η οποία είναι πλέον συνεχής».

«Επιβεβαιώνεται. Υπάρχει σχεδόν συνεχής δόνηση στην περιοχή της Σαντορίνης. Δεν φαίνεται τίποτα αυτή την ώρα (επειδή είναι νύχτα) αλλά ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει» γράφει στη δική του ανάρτηση το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ενώ απαντώντας σε σχόλια που ρωτούν τι μπορεί να συμβαίνει και που οφείλεται ο ήχος που ακούγεται, σημειώνει: «η συνεχής δόνηση συχνά προκαλείται από μετακινήσεις υγρών».

Πάνω από 17.500 σεισμοί στη Σαντορίνη από τις 26 Ιανουαρίου

Περισσότερους από 100 σεισμούς, εκ των οποίων 2 με μεγέθη M≥4.0 και κανένας (0) με Μ≥4.5, κατέγραψε κατά την 13η Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου, οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί, με μέγεθος 4.4, εκδηλώθηκαν στις 17:40:09 και 17:42:22 (τοπική ώρα).

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, η κατανομή των επικέντρων περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου έχουν εντοπιστεί και οι ισχυρότεροι σεισμοί. «Κατά την 13η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμικότητας, διάρκειας ~1-2 ωρών, οι οποίες εμφανίζονταν συχνά όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρατηρείται γενικά πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 17.500 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 15.400 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί, με ~190 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 16 σεισμούς με Μ≥4.0, και 5 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.0.