Με το βλέμμα στραμμένο στη Σαντορίνη είναι οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.

Όπως τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, είναι νωρίς να ξέρουμε πότε θα σταματήσει το σεισμικό σμήνος, ενώ εξηγεί τι ακριβώς θα συμβεί στο νησί τα τελευταία 24ωρα.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Κωνσταντίνος Συνολάκης είπε: «Το Σαββατοκύριακο, οι συνεργάτες μου πήγαν, έχουμε ήδη έναν παλιρροιακό σταθμό στη Σαντορίνη για να μετρούμε τη στάθμη της θάλασσας. Νομίζω ότι αύριο θα έχουμε άλλον έναν. Γιατί το θέμα αυτό το είχα αναδείξει, δεν είχαμε παλιρροιακούς σταθμούς, δηλαδή σε όλο το Αιγαίο έχουμε δέκα παλιρροιακούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν στοιχεία.

Η υδρογραφική υπηρεσία ίσως έχει παραπάνω. Προσπαθεί τώρα να έχει αυτά τα δεδομένα, να πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε σε περίπτωση που γίνει ένα θαλάσσιο κύμα να μπορέσουμε να το μετρήσουμε και να έχουμε μια στοχευμένη προειδοποίηση. Και αν όντως ο καιρός το επιτρέψει, εγώ θα είμαι εκεί, γιατί ξέρετε, όταν βάλεις παλιρροιογράφους, πρέπει να είσαι εκεί».

Σαντορίνη

«Υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το 2011»

Ως προς το ερώτημα για το τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης απάντησε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά το 2011 κράτησε, θα έλεγα είχε σταματήσει και μετά, αλλά συνολικά κράτησε σχεδόν έναν χρόνο.

Και όπως το 2011, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το 2011 και κανείς περιμένει να δει, να δούμε περισσότερα στοιχεία για τις μετακινήσεις. Γιατί ξέρετε, σε όλα τα πράγματα, πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία, πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα από όλους.

Πρόσφατα άνοιξε τα στοιχεία του το Κτηματολόγιο και ο κ. Γκανάς είναι ο μόνος που παρουσίασε μετρήσεις πάνω στη Σαντορίνη για το πώς γίνεται, τις μετατοπίσεις και όπως σας είπα είναι σε ένα βαθμό τα μεγέθη ανάλογα του 2011.

Αυτό αν είχαμε φερειπείν μετρήσεις όσες είχαμε το 11, δηλαδή το 11 είχαμε τουλάχιστον 10-12 σταθμούς στη Σαντορίνη επάνω, θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ο σταθμός του Hepo και υπάρχει και ο σταθμός του Κτηματολογίου που μόλις κατάφερε να ανοίξει ο κ. Γκανάς. Όταν συμβαίνει ένας παροξυσμός στην περιοχή, γιατί βλέπουμε αυτή την έντονη, την έντονη σεισμικότητα, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία από όλους. Δεν μπορούν να κρατούν άνθρωποι περιορισμένα στοιχεία.

Ο κύριος Γκανάς τα φέρνει στην επιτροπή και τα βλέπουμε. Τώρα υπάρχει το θέμα ότι, ξέρετε και το βλέπει κανείς στην πορεία, ότι τι κάναμε στην Ελλάδα τόσα χρόνια και δεν είχαμε υποθαλάσσιους σεισμογράφους οι οποίοι να είναι καλωδιωμένοι και να βλέπουμε συνέχεια στοιχεία από αυτούς. Δηλαδή υπάρχουν στην Ιαπωνία, στην Καλιφόρνια υπάρχουν υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι εδώ και θα έλεγα τουλάχιστον δεκαετίες. Ειδικά στην Ιαπωνία έχει γίνει ένα πάρα πολύ πυκνό δίκτυο υποθαλάσσιων σεισμογράφων, οι οποίοι είναι καλωδιωμένοι. Παίρνεις τα στοιχεία εκείνη τη στιγμή, οπότε έχεις πολύ καλύτερες εκτιμήσεις», διευκρίνισε.

Σαντορίνη

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος των σεισμογράφων

Εστιάζοντας δε στα πλεονεκτήματα του συστήματος των σεισμογράφων κ. Συνολάκης δήλωσε: «Είναι πιο ακριβό σύστημα από τους κανονικούς σεισμογράφους, γιατί πρέπει προφανώς να τους βάλει ένα ωκεανογραφικό πλοίο, αλλά είναι κάτι το απαραίτητο. Σε μια σεισμογενή χώρα, όπως εκεί, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.

Δηλαδή αν δείτε το δίκτυο με τους σεισμογράφους που υπάρχουν στην Ιαπωνία, που είναι στον βυθό ή έξω από την Καλιφόρνια, αλλά κυρίως στην Ιαπωνία, είναι πάρα πολύ υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι για να μετρούν.

Αυτό χρησιμεύει κυρίως στους σεισμολόγους για να κάνουν καλύτερο εντοπισμό του σεισμού. Δηλαδή έχουμε παρατηρήσει τώρα ότι, όσο περισσότεροι σεισμογράφοι μπαίνουν, τόσο πιο πολύ αλλάζει η εικόνα στα επίκεντρα και αυτό είναι λογικό, γιατί ξέρετε, είναι σαν να -για να σας δώσω το αντίστοιχο παράδειγμα- πηγαίνετε και κάνετε μια ακτινογραφία θώρακος. Έχεις ας πούμε μια όψη. Μάλιστα άμα έχεις δύο όψεις, έχεις καλύτερη εικόνα. Άμα έχεις τρεις όψεις, έχεις πολύ καλύτερη εικόνα. Άμα έχεις τέσσερεις όψεις, άμα έχεις εκατό όψεις, αυτό λέγεται αξονική τομογραφία. Έχεις καταπληκτική εικόνα για τον θώρακα.

Όσο δηλαδή περισσότερους μετρητές έχεις, προφανώς έχεις καλύτερη εικόνα και όσο πιο κοντά είναι, ειδικά στον βυθό, γιατί θα μπορούν εκεί να μετράνε και φαίνονται αν γίνονται μετακινήσεις του πυθμένα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζω».

«Ανεβαίνουν μαγματικά υγρά και προκαλούν τους σεισμούς»

Αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του για το αν αυτή τη στιγμή βλέπουμε τη γέννηση ενός νέου υποθαλάσσιου ηφαιστείου, σχολίασε πως: «Κοιτάξτε, αυτό το πράγμα που έχει συζητηθεί, για να το ξεκαθαρίσω, αυτό δεν είναι υποθαλάσσιο. Αυτό είναι θέμα δεκαετιών ή εκατονταετιών, δεν το ξέρουμε, αλλά αυτό το οποίο είπα είναι ότι ανεβαίνουν μαγματικά υγρά, αυτά τα μαγματικά υγρά προκαλούν κατά τη γνώμη μου τους σεισμούς.

Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει άμεσα και θα δούμε έναν ηφαιστειακό κώνο να ανεβαίνει από τον βυθό. Προφανώς όχι. Αυτό δεν ισχύει, αλλά δεν ξέρουμε ποτέ και, γι’ αυτό έκανα αυτή την εικασία, πώς ακριβώς γίνεται όταν ξεκινάει μία φλέβα και φτάνει στην επιφάνεια. Δηλαδή, αυτό θέλει χρόνο να το δούμε.

Γι’ αυτό έκανα αυτή την εικασία. Για το ότι μπορεί να το βλέπουμε, μπορεί να βλέπουμε τη γένεση και πραγματικά αυτό δεν το ξέρουμε, αλλά επιχειρησιακά αυτό δεν μας απασχολεί. Αυτό που απασχολεί είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή τα γεγονότα αυτά τα όποια βλέπουμε.

Κοιτάξτε αυτό το οποίο σίγουρα υπάρχει είναι πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, δηλαδή και δεν είναι με την ελληνική υπερβολή, πραγματικά αν έχει γίνει κάτι, έχουμε υπερβάλει, έχουμε δηλαδή κάνει πραγματικά πάρα πολλά, έχουμε κάνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση και έτσι πρέπει και είναι αυτό που λέμε “κρατάμε κάπως τα μπόσικα”, ό,τι και να γίνει, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε μια φάση που η πολιτική προστασία είναι πάρα πολύ καλή».

Σαντορίνη

«Πρόκειται για ηφαιστειακό θέμα»


Τέλος, ο κ. Συνολάκης δήλωσε πως: «Επιστημονικά προβληματίζουν πάρα πολλά πράγματα. Δηλαδή καθημερινά συζητώ με συναδέλφους, ειδικά στην Αγγλία, από το Κέμπριτζ, την Οξφόρδη, από το Μπρίστολ που ξέρουν πάρα πολύ καλά, έχουν δουλέψει στη Σαντορίνη, το ξέρουνε.

Ξέρετε, πολλές φορές στην Ελλάδα φοβόμαστε τους ξένους ειδικούς και την αναλογία που δίνω, όταν έχεις μια ποδοσφαιρική ομάδα, φέρνεις τους καλύτερους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε λιγάκι τον κύκλο και να ακούμε γνώμες και πώς θα τις εξηγήσουμε αυτό είναι δικό μας θέμα.

Να ακούμε γνώμες και να τις έχουμε εκεί πέρα από όλο τον κόσμο. Ειδικά από τους ανθρώπους τους παγκόσμια γνωστούς, οι οποίοι έχουν δουλέψει και ξέρουν πάρα πολύ καλά τη Σαντορίνη. Αυτό το θέμα είναι καθαρά ηφαιστειακό, μάλιστα, δεν είναι θέμα σεισμολογικό, πρέπει να το κοιτάζουν οι ηφαιστειολόγοι, αυτό είναι καθαρά ένα ηφαιστειολογικό θέμα».