Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τους ειδικούς για το φαινόμενο αλλά και για τους λόγους για τους οποίους έχει υπάρξει τόσο μεγάλη κινητοποίηση.
Οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα στοιχεία που υπάρχουν ενώ από την πλευρά του υπουργείου πολιτικής προστασίας θα ενημερωθεί για όλες τις ενέργειες που έχουν αποφασιστεί για την περιοχή των Κυκλάδων.
Γενικότερα θα υπάρξει ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και την ενημέρωση των κατοίκων των νησιών μας.
Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Πολιτικης Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Στο μεταξύ, δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ έφτασαν στο νησί την Κυριακή για προληπτικούς λόγους, μετά τις πολλές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στο ευρύτεροπ χώρο των Κυκλάδων.
Στο νησί έχουν μεταβεί 10 ειδικοί της ΕΜΑΚ και 16 της ΕΜΟΔΕ, οι οποίοι θα παραμείνουν σε ετοιμότητα σε περίπτωση ενός πιθανώς ισχυρότερου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές.
Νωρίτερα, σε επικοινωνία με το γραφείο του δημάρχου Σαντορίνης, επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή ζημιές.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιοχή της Ανύδρου, στα ανοικτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον ισχυρότερο σεισμό να φτάνει τους 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από τις 06:09 το πρωί έως τις 12:55 το μεσημέρι της Κυριακής, καταγράφηκαν συνολικά 55 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.
Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής, είχε εστιακό βάθος 15,2 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του βρισκόταν 22 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη» επεσήμανε την Κυριακή 2/2 ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.
«Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος» σημείωσε.