Γιατροί του ΙΚΑ και των δημοσίων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Υγεία, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μπροστά από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών, συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανιατρική απεργία.

Το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών του ΙΚΑ στην απεργία ανέρχεται στο 70-75%, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Σάββα Παρασκευόπουλου, ο οποίος πρότεινε σε όσους έχουν άμεση ανάγκη εξυπηρέτησης να αποταθούν στους εφημερεύοντες γιατρούς. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να απευθύνονται τις πρωινές ώρες στο Σύλλογο Γιατρών ΙΚΑ (Αγγελάκη 37 τηλ. 2319 228406) για την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.

«Εμείς, σαν γιατροί του ΙΚΑ, συνιστούμε στα μέλη μας να γράφουν τα φάρμακα στους ασθενείς που πηγαίνουν σε αυτούς, χωρίς να παίρνουν χρήματα. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό είναι θεσμικό» επισήμανε ο κ, Παρασκευόπουλος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως απεργοσπαστικό το μέτρο της λίστας γιατρών του ΟΠΑΔ, στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Επισήμανε ακόμη ότι οι λίστες αυτές θα πρέπει να ανανεωθούν διότι περιλαμβάνουν ακόμη και γιατρούς οι οποίοι έχουν πεθάνει.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολαΐδης τόνισε ότι «οι ιδιώτες γιατροί δε συμμετέχουν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που κινεί το υπουργείο Υγείας, διότι κοροϊδεύει πρώτα τους ασφαλισμένους και μετά τους γιατρούς». Ανέφερε ακόμη ότι μόνο σε ένα ιατρείο ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης έχει αναρτηθεί λίστα γιατρών, και σημείωσε πως οι γιατροί δε δέχονται τις λίστες και ότι θα ελεγχθούν πειθαρχικά από τον Ιατρικό Σύλλογο όσοι γιατροί δεχτούν να ενταχθούν σε αυτές τις λίστες. Ο κ. Νικολαΐδης πρότεινε στους πολίτες να πηγαίνουν στο Σύλλογο Γιατρών του ΙΚΑ όπου θα συνταγογραφούνται τα φάρμακά τους. Τέλος ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών και ότι «θα πεθάνει κόσμος».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης, χαρακτήρισε το μνημόνιο «πολιτική ανθυγιεινή για τους πολίτες» και τον υπουργό Υγείας «λογιστή της ασθένειας». «Υπερασπιζόμαστε ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, την πρόσληψη 2000 γιατρών στο ΕΣΥ και την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων σε εφημερίες.