Χθες εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προσφυγή της Μονής, που ζητεί να ακυρωθεί απόφαση του τ. υφυπουργού Οικονομικών Α. Μπέζα, με την οποία ανακλήθηκαν υπουργικές αποφάσεις επί ΠΑΣΟΚ (1999 και 2002 των Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη), που δέχτηκαν τις ευνοϊκές για τη Μονή γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.
Με αφορμή την προσφυγή αυτή, η Μονή βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει ουσιαστικά από το ΣτΕ, ακυρώνοντας την υπουργική ανάκληση, να αποδεχτεί τη νομιμότητα των γνωμοδοτήσεων υπέρ της και να ενισχύσει τη θέση της στο ιδιοκτησιακό ζήτημα. Χθες επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι όλα τα ακίνητα της ανήκουν με βάση και τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα, τα πατριαρχικά σιγίλια, μαρτυρικές καταθέσεις κ.λπ., υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ακόμα και αν κάποιες εκτάσεις θεωρούνται κοινόχρηστες, το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει την ύπαρξη του ιδιοκτησιακού δικαιώματός της, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος του Σαββάτου».
Η ανακλητική υπουργική απόφαση επί ΝΔ προκάλεσε αίσθηση γιατί είναι «λειψή», αφού ανακάλεσε μόνο τις υπουργικές αποφάσεις επί ΠΑΣΟΚ και όχι και τις γνωστές υπουργικές αποφάσεις επί ΝΔ το 2004, με τις οποίες έγινε οριστικά αποδεκτή η γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και επιχειρήθηκε να «κλείσει» η γνωστή δίκη στο Πρωτοδικείο Θράκης, που όπως αποδείχτηκε μετέπειτα, δικαίωσε το Δημόσιο.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι και η ίδια η Μονή σε υπομνήματά της προς τον Αρειο Πάγο παραδέχτηκε ότι πήρε οριστικά την κυριότητα μετά την υπουργική απόφαση του 2004, την οποία όμως η προηγούμενη κυβέρνηση «ξέχασε» να ανακαλέσει.
Με «πάτημα» στη «λειψή» αυτή ανάκληση, η Μονή διά του συνηγόρου της συνταγματολόγου Φ. Σπυρόπουλου επεσήμανε προβλήματα στην αιτιολογία της υπουργικής απόφασης.
Πώς αντιδρά το Δημόσιο
Την επιχειρηματολογία του Φ. Σπυρόπουλου υπέρ της ιδιοκτησίας της Μονής και την άποψη ότι η κοινοχρησία δεν είναι ασύμβατη με τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα, αντέκρουσαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου και της ΚΕΔ (Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου). Και οι δύο ζήτησαν να απορριφθεί η προσφυγή, τονίζοντας ότι το ιδιοκτησιακό είναι καθαρά αστική διαφορά που εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια, επισημαίνοντας και την αγωγή που πρόσφατα υπέβαλε το Δημόσιο κατά της Μονής. Η απόφαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον σε 2-3 μήνες, καθώς από το ιδιοκτησιακό θα επηρεαστεί και η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των μη πολιτικών προσώπων (μοναχών, συμβολαιογράφων, μελών ΚΕΔ κ.ά.).