Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 25 Δεκεμβρίου γιορτάζουν:
Βηθλεέμ
Γκασπάρ, Γκάσπαρος, Γάσπαρης
Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Έμμυλι, Μανουέλα, Μανωλία
Μελχιώρ, Μελχιόρ
Μπαλταζάρ, Μπαλτασάρ
Χρήστος, Χρίστος, Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη
Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία
Ποιος γιορτάζει αύριο:
Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Έμμυλι, Μανουέλα, Μανωλία
Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά:
Τη γέννηση του Χριστού, τα Χριστούγεννα
Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου Ιησού Χριστού
Στις 25 Δεκεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει με κατάνυξη και δοξολογία το μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το οποίο αποτελεί την κορύφωση του θείου σχεδίου για τη σωτηρία του ανθρώπου. Πρόκειται για τη «σάρκωση του Λόγου», όπου ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος, παίρνοντας τη φύση μας για να την ανακαινίσει και να την οδηγήσει στη σωτηρία.
Η απογραφή και το ταξίδι στη Βηθλεέμ
Το γεγονός της Θείας Γεννήσεως ξεκινά μέσα από τις ταπεινές συνθήκες που περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τη διαταγή του Καίσαρα Αυγούστου για την απογραφή του πληθυσμού, ο Ιωσήφ και η Θεοτόκος ταξίδεψαν από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ. Εκεί, καθώς δεν βρέθηκε κατάλυμα για αυτούς λόγω της κοσμοσυρροής, κατέφυγαν σε ένα σπήλαιο, όπου γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου.
Η Γέννηση του Χριστού έγινε σε συνθήκες απόλυτης ταπείνωσης. Ο Χριστός τοποθετήθηκε στη φάτνη των ζώων, προσφέροντας το μήνυμα ότι η αληθινή δόξα δεν βρίσκεται στα πλούτη και στη δόξα του κόσμου, αλλά στην ταπεινότητα και στην αγάπη του Θεού.
Το μήνυμα των αγγέλων και οι πρώτοι προσκυνητές
Την ίδια νύχτα, οι άγγελοι αναγγέλλουν στους απλοϊκούς βοσκούς το χαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Οι βοσκοί, γεμάτοι χαρά, σπεύδουν στο σπήλαιο για να προσκυνήσουν το Βρέφος και να Τον δοξάσουν. Η σκηνή αυτή συμβολίζει ότι ο Χριστός έρχεται για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, δίνοντας προτεραιότητα στους ταπεινούς και καθαρούς στην καρδιά.
Η καθιέρωση της εορτής
Η γιορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε επίσημα από την Εκκλησία τον 4ο αιώνα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εισήγαγε την εορτή στην Κωνσταντινούπολη την 25η Δεκεμβρίου, ενώ στα Ιεροσόλυμα καθιερώθηκε από τον πατριάρχη Ιουβενάλιο, χωρίζοντας τη γιορτή από τα Θεοφάνεια, που προηγουμένως γιορτάζονταν μαζί.
Το θεολογικό βάθος της εορτής
Η Γέννηση του Χριστού είναι το μυστήριο της θείας συγκατάβασης. Ο Θεός κατεβαίνει στον κόσμο μας, ενώνεται με την ανθρώπινη φύση για να την ανυψώσει. Όπως σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Χριστός «γεννήθηκε στη φάτνη των αλόγων ζώων για να ελευθερώσει εμάς από την αλογία».
Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση της απέραντης αγάπης του Θεού, που «οὕτως ἠγάπησεν τὸν κόσμον, ὥστε τὸν Υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν» (Ιω. 3:16). Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια γιορτή χαράς και δώρων, αλλά μια πρόσκληση να αναγεννηθούμε πνευματικά, ακολουθώντας τον Χριστό που ήρθε για να φωτίσει τη ζωή μας.
Με αυτήν την ελπίδα, όλοι οι πιστοί ψάλλουν με ευλάβεια: «Χριστός γεννάται, δοξάσατε· Χριστός ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε».