Πολλές είναι οι συμπτώσεις στις υποθέσεις των θανάτων των πέντε βρεφών στην Αμαλιάδα, με κεντρικό πρόσωπο την 24χρονη Ειρήνη.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αναφέρει τις περιπτώσεις από τις οποίες μπορεί να προκληθεί η διάμεση πνευμονίτιδα, η οποία δεν είναι αίτιο θανάτου, αλλά εύρημα από την ιατροδικαστική εξέταση, το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Τρία βρέφη με διαφορετικές μητέρες, η αδερφή της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, η μία από τις δύο κόρες που έχασε και η κόρη της κουμπάρας της, κατέληξαν και στις εκθέσεις των ιατροδικαστών αναφερόταν η ίδια αιτία θανάτου.

Τα αίτια που οδηγούν σε πνευμονίτιδα

Μία πιθανότητα είναι το μωρό να έχει εισπνεύσει τοξικές ουσίες, όπως ναρκωτικά. Είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουν οι ιατροδικαστές όταν έχουν υπόνοιες ότι στο περιβάλλον υπάρχουν χρήστες. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν πάντως και βγήκαν καθαρές.

Άλλο ζήτημα το οποίο εξετάζεται είναι αν το μωρό είχε έλλειψη οξυγόνου, είτε από εξωτερικό παράγοντα -δηλαδή κάποιος να του προκάλεσε ασφυξία- είτε από λοίμωξη του αναπνευστικού ή αν υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα. Το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, καθώς στο μωρό της Ειρήνης έγινε γονιδιακός έλεγχος και βγήκε καθαρός.

Οι συμπτώσεις που γεννούν ερωτήματα

Το γεγονός πως ο γονιδιακός έλεγχος στο μωρό της Ειρήνης δεν δείχνει κάτι δημιουργεί πολλά ερωτήματα στις Αρχές και στους ειδικούς, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση, με σκοπό να ριχθεί άπλετο φως.

Τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Δούρο, η διάμεση πνευμονίτιδα δεν χαρακτηρίζεται ως αιτία θανάτου, αλλά μια περιγραφή που κάνουν ιατροδικαστές για όσα εντοπίζουν στο μικροσκόπιο. «Οτιδήποτε γενικώς θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία, θα μπορούσε να προκαλέσει και αυτό το πράγμα».

«Είναι αρκετά μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει, δηλαδή, κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία, αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς, αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».

«Θα μπορούσε να έχει μια παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μια βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται, δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιασδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών» συμπλήρωσε.

Τα αίτια θανάτων των πέντε βρεφών

• 1ο παιδί, 18 μηνών, «έφυγε» στις 6/02/2014 με αιτία την πνευμονίτιδα,
• 2ο παιδί, 6 μηνών, «έφυγε» στις 4/2/2021 με αιτία την πνευμονίτιδα,
• 3ο παιδί, 29 ημερών, «έφυγε» στις 19/06/2022 με αιτία την πνευμονίτιδα,
• 4ο παιδί, 2 μηνών, «έφυγε» στις 17/10/2023 από ανακοπή καρδιάς,
• 5ο παιδί, 15 μηνών, «έφυγε» στις 5/08/2024 από παθολογικά αίτια.

«Η υπόθεση είναι πολύ λεπτή»

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε σχετικά: «Είναι πολύ λεπτή η υπόθεση κι επειδή έχουν ακουστεί διάφορα στα μέσα αυτές τις μέρες, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα, η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους, που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε η κ. Δημογλίδου.