Βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας. «Ένα βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που συνδυάζεται με υψηλότερες πιέσεις προς τη Βόρεια Ευρώπη, αρχίζει και κατεβάζει πιο ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας. Είναι ένας τύπος ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ο οποίος δεν συνηθίζεται για τον μήνα στον οποίο βρισκόμαστε. Είναι μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία χειμωνιάτικη, τη συναντάμε κυρίως μέσα στον χειμώνα, προχωρημένο φθινόπωρο», τόνισε στην πρόγνωση του καιρού ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Αυτή δηλαδή η μετατόπιση από την ανατολική, βορειοανατολική Ευρώπη ψυχρότερων αερίων μαζών, οι οποίες καθώς συναντούν τις θερμές θάλασσες της Μεσογείου θα δημιουργήσουν την αστάθεια.

Κυρίως από αύριο και μέχρι και την Κυριακή θα συναντάμε μεγάλα διαστήματα με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στον αντίποδα, από την Ιταλία και πιο δυτικά κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις οι οποίες τροφοδοτούν με πιο θερμές αέριες μάζες περιοχές προς την Κεντρική Ευρώπη», υπογράμμισε ακόμη.

Ως προς την εξέλιξη του καιρού, ο κ. Μαρουσάκης σημείωσε πως αύριο, Πέμπτη, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, θα συναντήσουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.

Την Παρασκευή θα είναι πιο βαρύς ο καιρός. Πάλι απόγευμα όμως και πρώτες βραδινές ώρες. Μια περιοχή που θέλουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να δέχεται αρκετά μεγάλο όγκο νερού είναι η Πελοπόννησος. Θα έχουμε μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μπορεί θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονους κεραυνούς.

Και το Σάββατο φαίνεται πως κυρίως προς την περιοχή της Πελοποννήσου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα. Την Κυριακή το κύμα μετατοπίζεται προς τα ανατολικά και νότια.

Για την Αττική, ειδικότερα, το Σάββατο αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.

«Προσοχή και πάλι προς την περιοχή της Πελοποννήσου, όπου τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μεγάλο όγκο νερού τις επόμενες ημέρες», τόνισε, καταλήγοντας, ο κ. Μαρουσάκης.