Με ταχύπλοα και οπλισμένα πληρώματα δρουν πλέον τα δουλεμπορικά κυκλώματα. Ο καλύτερος εξοπλισμός καθιστά τις επιχειρήσεις αναχαίτισής τους από την ελληνική ακτοφυλακή πολύ πιο δύσκολες και εξαιρετικά πιο επικίνδυνες.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» το πρόσφατο αιματηρό περιστατικό στη Σύμη δεν ήταν το μοναδικό στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι «ναυμαχίες» με τα φουσκωτά σκάφη των διακινητών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Σφαίρες στη Χίο

Σοβαρό επεισόδιο με εκατέρωθεν πυροβολισμούς έλαβε χώρα στις αρχές Ιουλίου κοντά στη Χίο. Οι δουλέμποροι άνοιξαν πυρ για να ξεφύγουν και οι λιμενικοί ανταπέδωσαν με προειδοποιητικές βολές.

Πυρά στον Πανορμίτη

Ακολούθησε (τον Αύγουστο) καταδίωξη και τραυματισμός διακινητή στην περιοχή του Πανορμίτη. Ο Τούρκος δουλέμπορος δέχθηκε πυρά ακινητοποίησης από το Λιμενικό, ενώ είχε αποβιβάσει ομάδα μεταναστών στην ακτή και προσπαθούσε να διαφύγει.

Καταδίωξη στις Οινούσσες

Την περασμένη Τρίτη δύο σκάφη του Λιμενικού συνεργάστηκαν ώστε να ακινητοποιήσουν σκάφος διακινητή που προσπάθησε να διαφύγει.

Μπλόκο στη Λέρο

Πριν από λίγες ημέρες περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε ταχύπλοο με 29 μετανάστες από τη Συρία και την Αίγυπτο. Στη διάρκεια της καταδίωξης το δουλεμπορικό προσάραξε σε βραχώδη ακτή και οι διακινητές συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού οι ροές στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της επιλογής των τουρκικών αρχών να οδηγούν πίσω στις χώρες τους μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν.