Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ένα πολιτικό κίνημα που σημάδεψε βαθιά την ιστορία της Ελλάδας.

Από την ίδρυσή του στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, το ΠΑΣΟΚ ενέπνευσε τον λαό με ριζοσπαστικές ιδέες, υποσχόμενο κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την ανεπανάληπτη ηγετική του ικανότητα, κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο εκείνους που μέχρι τότε ήταν περιθωριοποιημένοι, δίνοντάς τους φωνή και δύναμη. Η υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και η ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων ήταν μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που άλλαξαν την καθημερινότητα των Ελλήνων, κάνοντας την «Αλλαγή» πραγματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν απλώς ένα πολιτικό κόμμα· έγινε το σύμβολο μιας νέας εποχής, που άνοιξε τον δρόμο για μια Ελλάδα πιο δίκαιη και πιο ευημερούσα. Οι λέξεις «Αλλαγή» και «Ελπίδα» που συνδέθηκαν με το όνομα του Παπανδρέου δεν ήταν απλά συνθήματα. Ήταν η υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο, που ενέπνευσε εκατομμύρια Έλληνες και τους ένωσε κάτω από την ίδια σημαία.

Ωστόσο, το ταξίδι του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πάντα εύκολο. Μετά από δεκαετίες κυριαρχίας, το κόμμα αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις, ιδιαίτερα κατά την οικονομική κρίση του 2010, όταν οι πολιτικές λιτότητας και πλήγματα του παρελθόντος το αποξένωσαν από μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης. Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή, αναζητώντας νέους τρόπους να επαναπροσδιοριστεί και να επανακτήσει την επιρροή του.

Τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ δεν σηματοδοτούν μόνο την επέτειο ενός πολιτικού κόμματος, αλλά και ένα ορόσημο στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Είναι μια στιγμή αναστοχασμού για το πώς ένα κίνημα μπόρεσε να αλλάξει την πορεία ενός έθνους και να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1843: Ο Βασιλιάς Όθωνας, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του λαού που έχει επαναστατήσει και συγκεντρωθεί μπροστά στα ανάκτορα, αναγκάζεται να παραχωρήσει Σύνταγμα, το πρώτο του ελληνικού κράτους.

Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς σηματοδότησε την απαρχή της συνταγματικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, λίγα μόλις χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ζητούσαν πλέον πιο συγκεκριμένες πολιτικές ελευθερίες και διαφάνεια στη διακυβέρνηση. Το Σύνταγμα του 1844 αποτέλεσε την πρώτη γραπτή κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων, καθιερώνοντας τη συνταγματική μοναρχία και θέτοντας τις βάσεις για το κοινοβουλευτικό σύστημα.

1938: Ιδρύεται η Τέταρτη Διεθνής, υπό την ηγεσία του Λέων Τρότσκι.

1958: Τίθεται σε ισχύ ο περίφημος Νόμος 4000 για την αντιμετώπιση νεαρών που αποκλίνουν από την επιθυμητή συμπεριφορά. Οι «τεντιμπόηδες» διαπομπεύονται και κουρεύονται «εν χρω» για παραδειγματισμό.

1974: Ιδρύεται το ΠΑΣΟΚ, με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος γίνεται στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο «King’s Palace» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτελούν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίζεται με καθυστέρηση στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διαβάζει ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοιράζει στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σε ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.

2004: Η ομηρία εκατοντάδων παιδιών και των γονέων τους, σε σχολείο του Μπεσλάν στη Νότια Οσετία, λήγει με τραγικό τρόπο. Μετά από επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων, οι εισβολείς πυροδοτούν εκρηκτικά και εκτελούν τουλάχιστον 300 ανθρώπους. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 344, ανάμεσά τους και 172 παιδιά.

2012: Συγκλονίζει το Πανελλήνιο το έγκλημα πάθους με θύμα έναν ιερέα, πατέρα τριών παιδιών, σε πλάτωμα δίπλα στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, στην Ηλεία. Δράστης είναι ένας άνδρας που διατηρούσε ερωτική σχέση με τη σύζυγο του ιερέα και ο οποίος καταδικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αιγίου σε ισόβια φυλάκιση. Την ίδια ποινή επιφυλάσσει και για τη γυναίκα, η οποία θα κριθεί ένοχη για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία.

Γεννήσεις

1875 – Φέρντιναντ Πόρσε, αυστριακός μηχανικός και επιχειρηματίας

1926 – Ειρήνη Παππά, ελληνίδα ηθοποιός

1947 – Μάριο Ντράγκι, ιταλός τραπεζίτης και οικονομολόγος

1948 – Φώτης Κουβέλης, έλληνας δικηγόρος και πολιτικός

Θάνατοι

1983 – Έλλη Λαμπέτη, ελληνίδα ηθοποιός

1991 – Φρανκ Κάπρα, ιταλός σκηνοθέτης

1994 – Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, έλληνας καλλιτέχνης

1999 – Δημήτρης Κουταλιανός, έλληνας παλαιστής