Παραπάνω από πέντε σπίτια έχουν καεί στη Νέα Πεντέλη, σύμφωνα με τον Βασίλη Μπούρα, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πεντέλης.

«Δεν υπάρχει σαφής εικόνα προς το παρόν για τον αριθμό των κατεστραμμένων κατοικιών», είπε στη διάρκεια της εκπομπής «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ωστόσο επεσήμανε πως υπάρχει εκτεταμένη ζημιά και σε σπίτια ιδιωτών αλλά και σε δημόσιο κτίριο, το κλειστό γήπεδο της Νέας Πεντέλης που εφάπτεται του Γυμνασίου-Λυκείου της περιοχής αλλά και μια κατασκήνωση.

«Αριθμό δεν θα δώσω αυτή τη στιγμή, γιατί θα είναι και αυθαίρετο και δεν κάνει, γιατί κάποιος μπορεί να έχει χάσει μέρος του σπιτιού του», τόνισε.

«Πάντως, μετά το συντονιστικό χθες, πρωί πρωί σήμερα υπάλληλος του υπουργείου, επικοινωνήσαμε μαζί, είναι σε επαφή με τον Δήμο μας. Αύριο το πρωί θα της δώσουμε ανθρώπους που θα της υποδείξουν τα σπίτια και τα σημεία, για να γίνει καταγραφή, και η εντολή είναι να υπάρξει και άμεση αποζημίωση στον κόσμο που είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις τώρα σε μια τέτοια καταστροφή που είναι και οικολογική. Μην το ξεχνάμε, τα δέντρα αυτά τα οποία καήκαν και πέρασε η φωτιά, δεν θα τα προλάβω εγώ σε αυτή τη ζωή, φαντάζομαι, ξανά να τα δω», συμπλήρωσε ο κ. Μπούρας. Σημείωσε, ακόμα, πως ο δήμος εγκαίρως εχθές έκανε αίτηση για να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη και πως θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι που αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία και προφανώς δεν θα επιβαρυνθούν το κόστος.

«Όλες αυτές οι αποζημιώσεις θα έρθουν προφανώς μέσα από τη γενική αποζημίωση. Θα καταβληθεί μέσω του δήμου. Εννοείται ότι δεν θα τα πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι σε ξενοδοχεία οι άνθρωποι που βρήκαν κατάλυμα, που είχαν καεί τα σπίτια τους. Δεν μιλάω για αυτούς που βρήκαν καταφύγιο, επειδή υπήρχε πολύς καπνός, σε χώρους μας που είχαν κλιματισμό», διευκρίνισε.

Όσον αφορά την εικόνα στην περιοχή, σύμφωνα με όσα περιέγραψε, υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε κάποια σημεία, ιδίως στη Νέα Πεντέλη και στο κομμάτι του περιμετρικού προς Κηφισιά, όμως εκεί παραμένει η Πυροσβεστική, οι εθελοντικές δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πεντέλης, ενώ βοηθά και το γεγονός ότι δεν φυσάνε σήμερα ισχυροί άνεμοι.

«Έχει καταλαγιάσει ο άνεμος, δεν έχουμε άνεμο στην πόλη μας, αλλά, ό,τι και να ‘ναι, είναι μικρές εστίες, είναι επακόλουθα της φωτιάς. Αν είχαμε άνεμο σήμερα, θα ήταν άκρως επικίνδυνες, έτσι ξεκίνησε και η αναζωπύρωση που έγινε μετά τη φωτιά που την προλάβαμε ουσιαστικά το πρωί χθες, αλλά δεν μπορέσαμε να το διαχειριστούμε μετά την αναζωπύρωση», εξήγησε ο κ. Μπούρας.