Πλησιάζει η ημέρα των ανακοινώσεων από το υπουργείο Παιδείας με τους υποψήφιους για τα ΑΕΙ της χώρας να ενημερώνονται για τις βάσεις 2024, ώστε να διαπιστώσουν σε ποιες σχολές έχουν εισαχθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 2024 ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως χρονιά «μικρών μεταβολών», σε αντίθεση με προηγούμενα έτη που σημειώθηκαν δραματικές διαφοροποιήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα PIXIDAedu που ειδικεύεται σε ζητήματα σπουδών και καριέρας, δεν θα απουσιάσουν και κάποιες αξιοσημείωτες μεταβολές.

Οι εκτιμήσεις που ακολουθούν έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τις μεταβολές στον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα και τους συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα, καθώς και τμήματα προσβάσιμα από περισσότερα του ενός πεδία.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμώμενες πτώσεις έχουν να κάνουν με τα υψηλόβαθμα τμήματα άνω των 16.000 μορίων. Οι μεγαλύτερες πτώσεις αναμένονται σε τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας, αλλά και στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ανοδική τάση εμφανίζουν τμήματα με περσινή βάση χαμηλότερη από 13.000 μόρια.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεταβολές αυτές του 1ου πεδίου είναι ήπιες και σίγουρα δεν θα δημιουργήσουν εκπλήξεις.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι θα σημειωθούν οι εντυπωσιακές μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα με περσινές βάσεις άνω των 18.000 μορίων ενδεχομένως να έχουν πτώση μεγαλύτερη των 400 μορίων!

Ειδικά, το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναμένεται να έχει πτώση σχεδόν 500 μορίων.
Πτώσεις στις βάσεις αναμένεται να σημειωθεί σε όλα σχεδόν τα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Το 3ο πεδίο χαρακτηρίζεται εξ ολοκλήρου από ήπιες ανοδικές τάσεις. Άνοδοι μεγαλύτερες των 200 μορίων εκτιμώνται σε δύο μόνο τμήματα: Στη Φαρμακευτική Αθήνας και το Κτηνιατρικό ΣΣΑΣ.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Το 4ο πεδίο χαρακτηρίζεται από ελάχιστες αναμενόμενες μεταβολές βάσεων, αλλού ανοδικές και αλλού πτωτικές, σε κάθε περίπτωση μικρότερες των 100 μορίων.

Κάποια εκ των τμημάτων που φαίνονται να έχουν μεταβολές μεγαλύτερες των 100 μορίων είναι το Οικονομικό ΣΣΑΣ και το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανοδική τάση.

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη πτωτική τάση εμφανίζει το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.