Για το σούβλισμα ταύρου σε πανηγύρι στα Χανιά, παραμονή της εορτής του Αγίου Πνεύματος, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλουδιανών.

Μιλώντας στο creta24.gr, ο κ. Λευτέρης Τουλουπάκης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ήταν δική του ιδέα, καθώς ο σύλλογος ήθελε να προσφέρει ένα δωρεάν κέρασμα σε όσους τίμησαν την εκδήλωσή του

«Το πανηγύρι της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, επειδή έχουμε στο χωριό την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, ήταν πασίγνωστο παλιά και για πολλά χρόνια. Είχε εμποροπανήγυρη, ζωοπανήγυρη, το οποίο με τα χρόνια σταμάτησε να γίνεται, άλλαξαν οι συνθήκες της αγοράς και δεν ξαναέγινε. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε μία αναβίωση, όχι με το γεγονός να σουβλίσουμε τον ταύρο, αλλά να κάνουμε ένα κέρασμα στον κόσμο για όλους που θα παρευρίσκονταν στην πλατεία του χωριού μας, να έχουμε τα μουσικά όργανα, καθώς μουσικό φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο», σημείωσε και τόνισε πως στην γιορτή παραβρέθηκαν τελικά περίπου 1500 άτομα.

Αναφορικά με τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρξαν από φιλοζωικές οργανώσεις και είχαν αποτέλεσμα το θέμα να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις δήλωσε: «Εμείς κατηγορηθήκαμε και διασυρόμαστε αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής δικτύωσης και στον τύπο, ότι βασανίσαμε ότι κάνουμε και πήρε θέση ο φιλοζωικός σύλλογος. Δεν ξέρω τι δουλειά έχει ο σύλλογος με τα ζώα του κρεοπωλείου. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ζώο, έχουμε να κάνουμε με κρέας. Αγοράσαμε με τις νομιμότατες διαδικασίες το κρέας από το κρεοπώλη, το οποίο δεν του είπαμε να το κόψει σε μπριζόλες και το ψήσαμε με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο. Μπορεί αν είναι βάρβαρο για κάποιους, όμως ήταν ένα θέαμα που όσοι ήρθαν το σχολίασαν θετικά, το αγκάλιασαν, γι’ αυτό άλλωστε ήρθαν, γι’ αυτό δεν έγινε κανένα επεισόδιο. Πήγε πάρα πολύ καλά η γιορτή, απλά εμείς κατηγορηθήκαμε ότι βασανίσαμε ένα ζώο. Και ρωτάω, ο φιλοζωικός σύλλογος αυτός έχει να κάνει με τα ζώα συντροφιάς, με τα οικόσιτα ζώα που σφάζονται στα σφαγεία, με το κρέας που μαγειρέψαμε; Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος που το ψήσαμε; Γιατί αν το ψήναμε σε μπριζόλες, είναι χιλιάδες τα μπάρμπεκιου και τα γκριλ που γίνονται, αυτά δεν ενοχλούν;».

«Θα πρέπει να αντιδρούν και για τους χιλιάδες γύρους και κοτόπουλα που σουβλίζονται κάθε βράδυ»
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλουδιανών ανέφερε πως όλες οι διαδικασίες για την αγορά του από το κρεοπωλείο έγιναν νόμιμα και πως αυτός είναι ο λόγος που παρά τις καταγγελίες των φιλοζωικών το ψήσιμο του ταύρου, ή του μοσχαριού -όπως διευκρίνισε ο ίδιος- πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί. «Δεν το σταματήσαμε για να μην περάσει σε κάποιους ότι μία μειονότητα μπορεί να αποτελέσει την αλλαγή μιας επιλογής. Ελεγχθήκαμε από όλους τους υγειονομικούς φορείς, από την αστυνομία. Οι φιλοζωικές προχώρησαν και σε καταγγελίες, οι οποίες έπεσαν στο κενό. Η βραδιά έγινε γιατί ήταν νόμιμη, δεν έγινε κάποια παρατυπία. Οι διαστάσεις που πήρε, οι επιτυχείς, εμάς μας κάλυψαν. Απλά θα πρέπει να καταλάβει ο φιλοζωικός σύλλογος ότι πρέπει να τα βάλει με τον χασάπη, όχι με εμάς, με αυτόν που επέλεξε να το μεγαλώσει και να το σφάξει. Εμείς απλά αγοράσαμε ένα προϊόν και το μαγειρέψαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει τότε αντίστοιχα να αντιδρούν και για τους χιλιάδες γύρους και κοτόπουλα που σουβλίζονται κάθε βράδυ. Ίσως ο τίτλος της βραδιάς να προκάλεσε».

Ο κ. Τουλουπάκης δήλωσε πως ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος επιλέχθηκε όχι τυχαία, αλλά σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών στην γιορτή. «Εμείς θέλαμε να πρωτοτυπήσουμε με βάση την Καλουδιανή κουζίνα. Δεν ξέρω αν κάναμε σωστά ή λάθος, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Εμείς με αυτό που έγινε δημιουργήσαμε ένα brand για το χωριό μας και αυτό πρέπει να επιστρέψει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό είναι το πρόβλημα, ότι δεν μπορεί μια μειονότητα να «θάψει» μια κοινότητα. Σεβόμαστε τις απόψεις τους, όμως και αυτοί πρέπει να σέβονται ότι κι εμείς είμαστε κρεατοφάγοι», κατέληξε.

«Αντιδρούμε γενικότερα στις σφαγές ζώων»

Σε δηλώσεις της στο Creta24 η πρόεδρος της «Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι», Νατάσα Μπομπολάκη, επιβεβαίωσε πως η οργάνωση απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ζητά να ελεγχθεί αν το ζώο έχει εκτραφεί, σφαγεί και πωληθεί με νόμιμες διαδικασίες.

«Προκάλεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την αφίσα του, σε πανελλαδικό επίπεδο, μια πολύ μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία δεν έχει σαν πολιτιστικό πρότυπο το χθεσινό θέμα του σουβλίσματος ενός τεράστιου ζώου, δεν είναι στην κουλτούρα της η βία και ο θάνατος που προκαλούν οι ζωοθυσίες και οι σφαγές ζώων και γι’ αυτό υπήρξε μια τεράστια οργή και αγανάκτιση κατά του πολιτιστικού συλλόγου. Ελπίζουμε ότι του χρόνου δεν θα έχουμε ένα τέτοιο θέαμα. Να πούμε επίσης ότι εμείς ζητήσαμε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα να μας ενημερώσουν μέσα από τιμολόγια και παραστατικά τα οποία υπάρχουν για τον τρόπο που έγινε η σφαγή, που έγινε η σφαγή, από που προμηθεύτηκε το ζώο αυτό και πως έγινε η μεταφορά του. Και απ’ ότι λένε οι ειδήμονες μόνο ταύρος δεν ήταν, πρόκειται για ένα αρσενικό μοσχάρι κρεατοπαραγωγής το οποίο προφανώς κάποιος έμπορος το έφερε στην Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αντιδρούμε γενικότερα στις σφαγές ζώων, από κει και μετά αντιδράσαμε και στο θέαμα, το οποίο θεωρούμε ότι δεν προάγει τον πολιτισμό και από εκεί και πέρα περιμένουμε τις απαντήσεις για το αν όλα ήταν νόμιμα ή όχι για να δούμε πως θα κινηθούμε στη συνέχεια», συμπλήρωσε η κα Μπομπολάκη.