Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες φωτιές σε Αχαΐα, Ηλεία και Αργολίδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην Ηλεία, όπου το μέτωπο εκτείνεται από το Αλποχώρι μέχρι τη Μυρτιά και ένας άνδρας έχει ήδη χάσει τη ζωή του.

Η μάχη με τις φλόγες μαίνεται στην Ηλεία, όπου εκκενώνονται οι περιοχές: Χανάκια, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Αλποχώρι, Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καλούνται να απομακρυνθούν προς Πύργο και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Επίσης, νωρίτερα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Βάλμη, Μασουραίικα, Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι και οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς Σιμόπουλο. Ωστόσο, λίγο μετά τις 20:00 το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το Σιμόπουλο και για τα χωριά Πρόδρομος, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανάς και όσοι βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές καλούνται να κατευθυνθούν προς Πύργο.

Ένα ακόμη μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε γύρω στις 20:30 το απόγευμα σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, η οποία είχε διακοπεί προσωρινά λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Αλποχώρι Ηλείας.

🔥 Νεα μεγάλη φωτιά στην Ηλεία στη περιοχή Αλποχωρι – Χανακια. Η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό Αλεποχώρι.❌️…

Posted by Εποχικοί Πυροσβέστες on Friday, June 21, 2024

Στη φωτιά επιχειρούν 50 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη κι 3 ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, να χαρακτηρίζει τη φωτιά ανεξέλεγκτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία, καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Δήμαρχος Ερυμάνθου: «Έχουν καεί σπίτια και στάβλοι – Πολύ δύσκολη η κατάσταση»

Για πολύ δύσκολη μέρα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» για το μέτωπο της Αχαΐας: «Δύσκολη ημέρα, πολύ δύσκολη. Το μεσημέρι ξεκίνησε μια πυρκαγιά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Επεκτάθηκε σε ένα τεράστιο μέτωπο, που αυτή τη στιγμή εκτείνεται σε 15 χιλιόμετρα. Έχουν εκκενωθεί γύρω στους 10 οικισμούς, έχουν καεί σπίτια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στάβλοι, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 στην Αχαΐα

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας, κινείται πλέον στα διοικητικά όρια με την περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα και από αέρος 3 αεροσκάφη κι 1 ελικόπτερο.

Μπαράζ μηνυμάτων μέσω του 112 εστάλησαν προς κατοίκους οικισμών, που είναι κοντά στο μέτωπο.

Χρονικά το τελευταίο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πόρτες Αχαΐας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Βελίτσες.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας, απομακρυνθείτε προς Βελίτσες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 είχαν λάβει οι κάτοικοι της περιοχής Πανουσαίικα Αχαΐας, προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σταυροδρόμι, οι κάτοικοι των οικισμών Κατσουπριναίικα και Πανταζαίικα Αχαΐας, προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Κάλφα και όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας, ώστε να απομακρυνθούν προς Πόρτες.

🔥❗️Εντολή εκκένωσης ❗️🔥⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Ράχη #Αχαΐας απομακρυνθείτε προς #Σκούρα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχώνℹ️ http://bit.ly/429cngBΠυροσβεστικό Σώμα ΕλλάδαςΕλληνική Αστυνομία

Posted by Εποχικοί Πυροσβέστες Αχαΐας on Friday, June 21, 2024

Κάηκαν σπίτια και στο Κρανίδι

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 16:00 το μεσημέρι και στο Κρανίδι, όπου κάηκαν σπίτια.

🔥Στα πρώτα σπίτια η φωτιά και στο Κρανίδι.Μήνυμα μέσω του 1️⃣1️⃣2️⃣ εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους ώστε να απομακρυνθούν από το ανατολικό Κρανίδι Αργολίδας και να κατευθυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.❗️❗️ UPDATE: Βλάβη στο 112: Δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα εκκένωσης για την φωτιά στο Κρανίδι. Ακολουθήστε τις οδηγίες των επίγειων δυνάμεων.

Posted by Εποχικοί Πυροσβέστες on Friday, June 21, 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες του argolikeseidhseis.gr, οι συνθήκες στο σημείο είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς άνεμοι 8 μποφόρ πνέουν στην περιοχή. Ήδη εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της περιοχής Πετροθάλασσα Αργολίδας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Ερμιόνη. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας, απομακρυνθείτε προς Ερμιόνη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Posted by Georgiou Kosmas on Friday, June 21, 2024

Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες, 21 οχήματα, κι από αέρος 6 ελικόπτερα.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας

Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

Φωτιά στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας

Επιπλέον, πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:05 σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 και στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Συνολικά 45 φωτιές μέσα σε λίγες ώρες

Τις 45 φτάνουν οι φωτιές που ξέσπασαν μέσα σε μόλις λίγες ώρες σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, τη στιγμή που οι άνεμοι πνέουν ισχυρότατοι με πάνω από 150 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συνολικά σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18.

Δεκάδες μηνύματα εστάλησαν από το 112 για τις φωτιές, όπως σε: Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, Αρκαδία, Μεγαλόπολη, Κορινθία, Αχαΐα, Θήβα και Κεφαλονιά.

Υπό έλεγχο τέθηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαρθακογιάννη, τα πύρινα μέτωπα σε Μαύρο Λιθάρι και Δροσοπηγή Κορινθίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Μαύρο Λιθάρι.

Φωτιά και στην Αμφιθέα Λάρισας

Πυρκαγιά σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Αμφιθέα Λάρισας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις με τουλάχιστον δώδεκα οχήματα, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το 112, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα.