Εξαιρετικά δύσκολη ημέρα είναι η σημερινή για την Αττική. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεων έως 6-7 μποφόρ αναμένονται στην Αττική την Παρασκευή 21/06.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες ριπές του ανέμου από το μοντέλο του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναμένονται τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 21/06, οι οποίες κατά τόπους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 με 70 χλμ. / ώρα και τοπικά τα 80 με 90 χλμ. / ώρα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Τσατραφύλλιας: Δύσκολο 48άωρο για την Αττική – Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα

Δύσκολο είναι το 48άωρο στην Αττική, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που θα επιμείνουν.

Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι η Αττική θα βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού από σήμερα, Παρασκευή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες (36-37 βαθμοί Κελσίου) σε συνδυασμό με την ξηρασία, λόγω της ανομβρίας του χειμώνα, και τους θυελλώδεις ανέμους «θα εκτινάξουν την ευφλεκτότητα στα ύψη».

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Αττική…

Σε κατάσταση συναγερμού θα βρεθεί αύριο η Αττική, διότι εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν (36-37 βαθμοί) υπάρχει μεγάλη ξηρασία από την ανομβρία του χειμώνα και θα πνέουν θυελλώδεις και ξηροί άνεμοι οι οποίοι κυριολεκτικά θα εκτινάξουν την ευφλεκτότητα στα ύψη.

Πρόκειται για τα γνωστά μας μελτέμια, τα οποία κατεβαίνοντας την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Κιθαιρώνα (καταβάτες) όχι μόνο θα ενισχύονται και θα θερμαίνονται σημαντικά, αλλά θα χάνουν και την υγρασία τους. Οι άνεμοι αυτοί θα πνέουν όλη την ημέρα την Παρασκευή, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται τις θερμές ώρες.

Προσοχή! Τη νύχτα προς το Σάββατο δεν θα σταματήσουν αλλά θα πνέουν με ένταση 6-7 μποφόρ».

Υ.Γ.: Άνεμοι με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κατεβαίνουν και το όρος Δίρφυς στην Εύβοια, τα όρη Πάρνωνα, Μαίναλο και Ταΰγετο στην Πελοπόννησο.

Ένα δύσκολο 48ωρο είναι μπροστά μας».