Η πολύπαθη και πολύχρονη ιστορία της μετεγκατάστασης των δικαστηρίων του Πειραιά φαίνεται πως λαμβάνει οριστικά τέλος, καθώς το 2026 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η Dimand. Η εταιρεία ήδη με την ανακατασκευή του ιστορικού συγκροτήματος της πρώην βιομηχανίας Παπαστράτος και του Πύργου έχει επενδύσει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ στον Πειραιά, ενώ το ύψος της τρίτης αυτής επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το κόστος αναμένεται να ανέβει κατά πολύ αφού ο προϋπολογισμός της ανέγερσης είχε καταρτιστεί με τις τιμές που είχαν τα οικοδομικά υλικά το 2020 κι από τότε έχουν ακριβύνει αρκετά.

Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα ανεγερθεί στο ακίνητο «Δασκαλάκη» συνολικής έκτασης 17 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαϊδαρίου Φωκίωνος και Παπαστράτου, στον Άγιο Διονύσιο. Εκεί υπάρχει μια μεγάλη παλιά αποθήκη που θα γκρεμιστεί πολύ σύντομα ώστε να προχωρήσουν οι εκσκαφές. Το νέο μέγαρο θα έχει συνολική επιφάνεια 36.000 τ.μ. και εκεί θα στεγαστούν συνολικά εννέα δικαστήρια, με 300 δικαστικούς και 560 διοικητικούς υπαλλήλους. Ωστόσο η χωρητικότητα του κτηρίου θα είναι για 1.200 άτομα καθώς στις αίθουσες θα υπάρχουν όπως είναι φυσικό και θέσεις για το ακροατήριο.

Πέντε από τα στρέμματα του ακινήτου, θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά μια πλατεία συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ., που θα είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Θα κατασκευαστούν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις περίπου επιφάνειας 1.500 τ.μ, οι οποίες θα χωρίζονται με τα Δικαστήρια με έναν μεγάλο πεζόδρομο. Το ακίνητο θα διαθέτει επίσης 67 υπαίθριους χώρους στάθμευσης, ενώ θα κατασκευαστούν ακόμη 303 θέσεις οι οποίες θα βρίσκονται σε ένα σύγχρονο πράσινο παρκινγκ το οποίο θα έχει ένα επίπεδο. Στο πίσω μέρος του κτηρίου θα υπάρχει ειδική είσοδος από την οποία θα μπαίνουν τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας με τους κρατούμενους, στα πρότυπα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

«Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες, για να προλάβουμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης» όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Ειδικότερα, σε έξι μήνες από σήμερα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία του έργου και στους υπόλοιπους 24 μήνες να ολοκληρωθεί και η κατασκευή. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συμβολική επένδυση, η οποία θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα του Δημοσίου στη χώρα και θα λύσει ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών του Πειραιά. Η εν λόγω περιοχή που θα ανεγερθεί το Μέγαρο, έχει 4.500 στρέμματα δομημένου χώρου. Έχει ιπποδάμειο πολεοδομία, η οποία σπανίζει στην Ελλάδα και μπορεί να προσανατολίζεται κανείς εύκολα. Έχει επίσης καθαρά οικοδομικά τετράγωνα, καθώς ο Δήμος πριν τέσσερα χρόνια εκπόνησε ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο όπου με αυτό ξεκαθάρισε τι μπορεί να γίνει στην περιοχή και ποιοι είναι οι συντελεστές δόμησης.

Η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτιρίων LEED. Τα κτίρια μάλιστα θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Πηγή μακετών: Dimand real estate development