Υλικά
- 500 γραμμάρια γίγαντες φασόλια
- 100 γραμμάρια πράσο
- 20 γραμμάρια άνηθο ψιλοκομμένο
- 50 γραμμάρια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 200 γραμμάρια σύγκλινο κομμένο σε κύβους
- 400 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 600 ml χυμός ντομάτας
- 60 ml σέλινο κομμένο σε φέτες
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τους γίγαντες σε νερό να μαλακώσουν για 10-12 ώρες πριν. Κατόπιν τους βράζουμε σε άφθονο, αλατισμένο νερό για 1.5 ώρα και τους στραγγίζουμε.
- Ροδίζουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο το σύγκλινο το πάσο και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλινο, τα καρότα και σβήνουμε με το χυμό της ντομάτας.
- Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι κόκκινο και ψήνουμε για 50 λεπτά σε πήλινο σκεύος σε φούρνο με θερμοκρασία 180 βαθμούς.
Tip: Το σύγκλινο είναι παραδοκιακό λουκάνικο από τη Μάνη