Υλικά
Υλικά
Για 4-6 άτομα
-1 μεγάλο λάχανο
-2 κούπες κιμά σόγιας
-¾ φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι γλασέ
-2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-1 κουταλιά του γλυκού σόγια σως
-2 λεμόνια, το χυμός σόγιας
-250 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
-1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
-½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
-αλάτι-πιπέρι
Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνουμε τον κιμά σόγιας σε νερό να μαλακώσει για 30 λεπτά. Αν έχει μείνει νερό στο μπολ, σουρώνουμε τον κιμά σόγιας.
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρούμε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι. Ρίχνουμε το λάχανο σε καυτό αλατισμένο νερό να βράσει για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της.
Βγάζουμε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.
Αν είναι πολύ μεγάλο το λάχανο, το κόβουμε στη μέση και ζεματάμε το κάθε μισό χωριστά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Μόλις γυαλίσουν, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να απορροφηθεί το λάδι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κιμά σόγιας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι τον κιμά, την σόγια σως, το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι – πιπέρι, κύμινο. Αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να χλιαραίνει.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρας και μετά γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες.
Αν τα φύλλα (κυρίως τα εξωτερικά) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια. Δεν τους τυλίγουμε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
Τυλίγουμε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Πριν τους βάλουμε στην κατσαρόλα, στρώνουμε τον πάτο της με φύλλα λάχανου, μέχρι να καλυφθεί όλος.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα πολύ στριμωχτά. Βάζουμε πάνω από κάθε στρώση φύλλα λάχανου. Πάνω από την τελευταία στρώση βάζουμε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό και τον χυμό από τα λεμόνια.
Βράζουμε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Στη συνέχεια σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με το ζουμάκι από την κατσαρόλα. Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες 4 ώρες πριν το φαγητό, για να ενωθούν τα αρώματα.