Υλικά
- Για την τούρτα
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 κούπα σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3/4 κούπας γάλα ή ξινόγαλα
- 1/3 κούπας φυτικό ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια εσάνς
- 1 αυγό
- Για το ράντισμα
- 1 κουταλιά της σούπα νερό
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- Για την επικάλυψη γκανάζ
- 120 γραμμάρια κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- 150 γραμμάρια λευκή σοκολάτα λιωμένη
Εκτέλεση Για την τούρτα Βουτυρώνετε το εσωτερικό της φόρμας κέικ σε σχήμα καρδιά και απλώνετε από ένα φύλλο λαδόκολλας. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο σκόνη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε το γάλα και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε λάδι, τη βανίλια και χτυπήστε για 2 λεπτά. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε για 2 λεπτά ακόμα. Χύστε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήστε 35 έως 40 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή. Αφήνετε την τούρτα να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρετε προσεκτικά. Αφού η τούρτα έχει κρυώσει καλά ραντίζετε με ένα πινέλο σε όλα τα σημεία με λίγο κονιάκ μαζί με νερό. Για την επικάλυψη γκανάζ Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση. Τη ρίχνουμε στη ψιλοκομμένη κουβερτούρα, ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Έπειτα καλύπτουμε την τούρτα με την γκανάζ και με μια σπάτουλα απλώνουμε σε όλα τα σημεία της τούρτας την γκανάζ. Στη συνέχεια, λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπέν μαρί και τη ρίχνουμε σακούλα κορνέ με λεπτή μύτη. Κάνουμε λεπτές οριζόντιες ή κάθετες γραμμές. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και σερβίρουμε.