Υλικά
- Για το μπισκότο
- 1/2 φλιτζάνι (1 ραβδί) βούτυρο 113 γραμμάρια
- 1/4 ζάχαρη κούπα ζάχαρη 50 γραμμάρια
- 1 κούπα αλεύρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 128 γραμμάρια
- Για την καραμέλα
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη 150 γραμμάρια
- 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι καλαμποκιού
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο 57 γραμμάρια
- 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος 80 γραμμάρια
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- Για τη σοκολάτα
- 1 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτα γάλακτος 150 γραμμάρια
Εκτέλεση
Για το μπισκότο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, μέχρι η ζύμη να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζετε το μείγμα της ζύμης σε πυρέξ και ψήνετε στους 150 βαθμούς μέχρι να αποκτήσει χρυσή επιφάνεια η ζύμη μας. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την καραμέλα.
Για την καραμέλα
Ανακατέψτε σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Θα λιώσει εύκολα.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα καραμέλας.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να κάτσουν οι φουσκάλες. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και κάτσουν οι φουσκάλες. Προσθέστε το αλάτι και τη βανίλια.
Αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν τη ρίξετε πάνω στο μπισκότο.
Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο μέχρι η καραμέλα να σταθεροποιηθεί (τουλάχιστον 20 λεπτά).
Για τη σοκολάτα
Ρυθμίζουμε το φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 30% ενέργεια. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε περίπου 40 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε από πάνω τη λιωμένη σοκολάτα και απλώνουμε καλά να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά και μετά κόβουμε σε ράβδους.