Υλικά
- Για 2-4 άτομα
- Για τα ντόνατς
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- ¾ φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ¾ φλιτζάνια ξινόγαλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 ολόκληρα αυγά χτυπημένα
- 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- Για το γλάσο
- 1 ραβδί ανάλατο βούτυρο
- ¼ φλιτζάνια γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 112 γραμμάρια 50% κακάο σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- ¼ φλιτζάνια χρωματιστή τρούφα
Εκτέλεση
Για τα ντόνατς
Προθερμάνετε το φούρνο σε 220 βαθμούς και ραντίζουμε με σπρέι μαγειρέματος ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθήκη το ξινόγαλα, τη βανίλια, τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
Βάζετε την ζύμη σε ζεστό μέρος μέρος μέχρι να διπλασιάσει την όγκο της. Στην συνέχεια πλάθεται την ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα πατικώνετε με το χέρι σας και κάνετε ένα μικρό κύκλο στη μέση. Βάζετε στον φούρνο και ψήστε στους 220 βαθμούς για 8-9 λεπτά.
Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς στο ταψί και μετά περιλούστε τα με το γλάσο.
Για το γλάσο
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατέψτε το βούτυρο, το γάλα, το μέλι, και βανίλια. Ζεσταίνετε το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Μειώνετε την θερμότητα σε χαμηλό, και να προσθέσετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να έχει λιώσει η σοκολάτα. Πάρτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και προσθέστε την άχνη ζάχαρη, ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
Βουτήξτε τα ντόνατς μέχρι την μέση μέσα στο γλάσο και μετά μέσα στην χρωματιστή τρούφα. Αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.
Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά