Υλικά
- 1 1/2 φλιτζάνια ώριμα γλυκά κεράσια χωρίς κουκούτσι
- 3/4 φλιτζάνι γάλα
- 1 3/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιά της σούπας Amaretto, λικέρ κεράσι ή ρούμι (προαιρετικά)
- 112 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Βάλτε τα κεράσια, το γάλα, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά να ζεσταθεί και αφήνουμε να καθίσει για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρέστε από το μάτι. Χύστε το μείγμα σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να πήξει το μείγμα ελαφρώς.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια, τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως.
Πριν τοποθετήσετε το μείγμα σε παγωτομηχανή, προσθέστε το χυμό λεμονιού και το Amaretto ή κάποιο άλλο λικέρ.
Σημειώστε ότι μπορείτε να παραλείψετε το αλκοόλ αν θέλετε, αλλά η προσθήκη του θα βοηθήσει το παγωτό να παγώσει απαλά και να μην κάνει κρυστάλλους.
Μεταφέρετε το μείγμα του παγωτού στη παγωτομηχανή και το δουλεύετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Όταν το παγωτό έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να είναι αρκετά μαλακό. Απλά με μια σπάτουλα διπλώστε τη ψιλοκομμένο σοκολάτα.
Βάλτε σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε το στη κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα.