Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 πρέζα μπαχάρι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2½ κούπες τσαγιού ρύζι για πιλάφι
- 5 κούπες τσαγιού βραστό νερό
- γιαούρτι για το σερβίρισμα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 κούπα κουκουνάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 καρότα τριμμένα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας γύρω – γύρω.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά να καραμελώσει. Προσθέτουμε τα καρότα και το σκόρδο, σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, το κουκουνάρι σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει δυνατά 3 λεπτά ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό κρέατος ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας. Κλείνουμε γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα και βάζουμε καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά -μέτρια- και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το κρέας, πρέπει σε αυτό το στάδιο να είναι μαλακό και να έχει δέσει η σάλτσα του. Τότε προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με τη κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
Όταν εμφανισθούν τρυπούλες στην επιφάνεια του ρυζιού -μετά από 20 λεπτά – σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το φαγητό και βάζουμε καπάκι.
Αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 15 λεπτά περίπου. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία και το ρύζι θα παραμείνει σπυρωτό. Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα ή με γιαούρτι.