Υλικά
- 12 μέτριες στρογγυλές ντομάτες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 μέτρια φέτα τριμμένη
- 1 κουταλιά σούπας κοπανισμένο μαραθόσπορο
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1-2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Με ένα κουταλάκι αδειάστε τις ντομάτες, ανοίγοντάς τις από τη μεριά του κοτσανιού. Κρατήστε 2 1/2 φλιτζάνια από τη σάρκα της ντομάτας και ψιλοκόψτε την. Βάλτε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Ταυτόχρονα σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα, αν τη χρησιμοποιείτε. Όταν μαλακώσουν, προσθέστε το μαραθόσπορο και το ρύζι και γυρίστε 1-2 φορές. Βάλτε 2 φλιτζάνια ντομάτα και βράστε 3 λεπτά.
Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα αρωματικά: άγριο μάραθο (αν έχετε), μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και γεμίστε τις ντομάτες.
Βάλτε τις πατάτες στα κενά που αφήνουν γύρω, περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι και τη ντομάτα, πασπαλίστε πατάτες και ντομάτες με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι και ψήστε για περίπου 1 ώρα.
Κλείστε το φούρνο και αφήστε τις ντομάτες ακόμα 10 λεπτά. Βγάλτε τις και αφήστε να κρυώσουν τελείως προτού τις σερβίρετε.