Υλικά
- Για το παστίτσιο
- 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
- μισό κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
- 2 φλ. τσαγιού τυριά τριμμένα (κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί λευκό αρετσίνωτο
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 αυγό
- αλάτι
- κόκκινο και μαύρο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- ρίγανη
- μπαχάρι
- κύμινο
- δενδρολίβανο
- Για τη μπεσαμέλ
- 7-8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 4 φλυτζάνια τσαγιού φρέσκο βρασμένο γάλα
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση Για το παστίτσιο Πρώτα, βράζουμε τα μακαρόνια για 10 λεπτά. Όσο τα μακαρόνια βράζουν, βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα τηγάνι κι όταν βγάλει το άρωμα της, την αφαιρούμε. Έπειτα σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τον κιμά σπασμένο σε κομμάτια μαζί με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, δενδρολίβανο και αφού σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε και τη ντομάτα και αφήνουμε να πιει το ζουμί του για 20 λεπτά. Τακτικά ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Για τη μπεσαμέλ Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μεσαία εστία, μέσα στην οποία λιώνουμε το βούτυρο μας. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη μας κολλήσει. Όταν το βούτυρο με αλεύρι γίνουν ένα, τότε προσθέτουμε σιγά-σιγά το βρασμένο γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και βουτυρώνουμε το ταψί μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το παστίτσιο, συνεχίζοντας ρίχνουμε λίγη φρυγανιά για να μη μας κολλήσει. Κάνουμε μία στρώση με τα μισά μακαρόνια, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, χτυπημένο αυγό και τα μισά τριμμένα τυριά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά (φροντίζουμε να πάει παντού), τα υπόλοιπα μακαρόνια, τα υπόλοιπα τυριά και τη σπιτική μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Έπειτα το αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.