Υλικά
- Για 8-10 άτομα
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο (αφαιρούμε το πράσινο φύτρο του)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- ½ κουταλιά του γλυκού ρίγανη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κουτ. της σούπας αποξηραμένο
- 1 αρνίσιο μπούτι βάρους περίπου 2 κιλών
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια
- 3 καρότα τριμμένα
Εκτέλεση
Απο τον κρεοπόλη μας ζητάμε να μας αφαιρέσει το κόκαλο από το μπούτι, ώστε να μπορούμε να το ανοίξουμε. Στη συνέχεια πλένουμε το αρνάκι και το σκουπίζουμε καλά. Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με τη μύτη ενός μαχαιριού, κάνοντας μικρές σχισμές, στις οποίες τοποθετούμε από 1 κομμάτι σκόρδο και λίγο δεντρολίβανο.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη γραβιέρα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος και απλώνουμε εκεί το ανοιγμένο μπούτι. Το πασπαλίζουμε με ρίγανη, σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μίγμα της γέμισης και τυλίγουμε το μπούτι σε σφικτό ρολό.
Απλώνουμε γύρω του τις πατάτες, τις οποίες πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και δεντρολίβανο. Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και τυλίγουμε όλο το φαγητό με τη λαδόκολλα σφικτά, δένοντας, εάν χρειάζεται με σπάγκο.
Βρέχουμε λίγο τη λαδόκολλα και ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς, σε αντιστάσεις.