Υλικά

  • Για 4-6 άτομα
  • Για τη ζύμη της τάρτας
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας νερό
  • Για τη γέμιση
  • 4 αυγά (χωριστά κρόκουςασπράδια)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γραμμάρια ανθότυρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 λεμόνια
  • 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

sidagi.gr


Εκτέλεση

Για τη ζύμη της τάρτας
Βασική και γρήγορη ζύμη για γλυκές και αλμυρές τάρτες.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και τρίβουμε μέσα το βούτυρο. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά και είναι έτοιμη.

Για τη γέμιση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ξύστε 2 λεμόνια και παίρνετε το ξύσμα τους. Στη συνέχεια ρίχνετε το ανθότυρο σ’ ένα μπολ και δουλέψτε το μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού και χτυπήστε το μείγμα με το σύρμα.
Χτυπήστε τους κρόκους με 150 γραμμ. ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν.

Έπειτα ανακατέψτε τους κρόκους με το μείγμα τυριού.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Στη συνέχεια αλείψτε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 24 εκ., και απλώστε μέσα την ζύμη τάρτας σπρώχνοντας να κολλήσει στα τοιχώματα, και τριγύρω από το σκεύος σπρώχνουμε τη ζύμη προς τα μέσα, τοποθετήστε πάνω στη ζύμη μια μεμβράνη και από πάνω της φασόλια (αυτό το κάνουμε για να μη φουσκώσει η ζύμη) ψήστε τη στο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίξτε την κρέμα λεμονιού και από πάνω την μαρέγκα και ξανά ψήνετε για 7 λεπτά μέχρι να χρυσαφή η μαρέγκα.

Κόψτε το υπόλοιπο λεμόνι σε πολύ λεπτές ροδέλες.

Ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη και 130 ml νερό σ’ ένα μικρό τηγάνι και όταν το σιρόπι βράσει, βάλτε μέσα τις φέτες λεμονιού και βράστε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Στραγγίστε τις ροδέλες.

Πασπαλίστε το χλιαρό γλυκό με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε με τις φέτες λεμονιού.

Τοποθετείτε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα.