Υλικά
- 2 κιλά κολοκύθα (το αχλαδόμορφο είδος)
- Αλάτι και πιπέρι
- Φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 πράσα, μόνο τα λευκά μέρη, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο ή σε λεπτές φέτες
- 3 σκορδοκρέμμυδα (εσαλότ), ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι, ή παραπάνω αν θέλετε
- 8 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό λαχανικών (2 λίτρα)
- 1 μπουκέ γκαρνί (δεματάκι με δάφνη, φρέσκο θυμάρι και μαϊντανό σε τουλπάνι)
- 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- ¼ φλιτζάνι τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι ή κατίκι
- Μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Για το γαρνίρισμα
- ½ φλιτζάνι τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
- Μπαλσάμικο σιρόπι
- Φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους. Καρυκεύουμε με το αλατοπίπερο και το φασκόμηλο και αλείφουμε με λάδι. Τη βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί και την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω – κάτω, μέχρι να μαλακώσει η ψίχα.
Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βγάζουμε τη σάρκα με ένα μεγάλο κουτάλι. Κατόπιν τη ψιλοκόβουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το πράσο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κολοκύθα, αλάτι, και πιπέρι.
Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ζωμό, το δεματάκι μυρωδικών και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 30 λεπτά ακόμη.
Αφαιρούμε τα μυρωδικά, μεταφέρουμε τη σούπα σε ένα μεγάλο μπλέντερ ή πολυμήχανημα και πολτοποιούμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο σκεπασμένη. Λίγο πριν τη σερβίρουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και τη ζεσταίνουμε καλά.
Σερβίρουμε τη σούπα σε ατομικά μπολ. Πασπαλίζουμε κάθε μπολ με λίγη θρυμματισμένη φέτα και περιχύνουμε με λίγο μπαλσάμικο σορόπι και λάδι.