Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καυτερή
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγέν καυτερό
- 1/4 κούπα καφέ σπορέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 500 γραμμάρια ρεβίθια (μουλιασμένα από την προηγούμενη ημέρα σε νερό με λίγη σόδα)
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ταχίνι
- 3 κουταλιές της σούπας σκόρδο
- 2 λεμόνια (χυμός)
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και 1 κουταλιά του γλυκού σόδα. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν για περίπου 25 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ρίχνουμε τα ρεβίθια στο μίξερ, στον κάδο με τους κόφτες, και τα αλέθουμε καλά. Προσθέτουμε διαδοχικά το ταχίνι, την πάπρικα, το καγέν, το σκόρδο και το σπορέλαιο. Τα πολτοποιούμε, αλατίζουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Τέλος προσθέτουμε το νερό για να αραιώσει λίγο το μείγμα.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό, λίγο επιπλέον καγέν και λίγο λάδι. Η σαλάτα μας τρώγεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί ή ψημένες αραβικές πίτες.