Υλικά

  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 400 ml χλιαρό νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • επιπλέον ελαιόλαδο για επάλειψη
  • σουσάμι, παπαρουνόσπορος
  • 700 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

sidagi.gr


Εκτέλεση

Παίρνετε 4 φύλλα λαδόκολλας και τα λαδώνετε ελαφρά. Στη συνέχεια τοποθετήστε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και την μαγιά στο μπολ του μίξερ και χρησιμοποιώντας τον γάντζο (το εξάρτημα για την παρασκευή ζύμης), τα ετοιμάζεται, στην μικρότερη ταχύτητα.

Αναμιγνύετε σταδιακά το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε για 1 λεπτό στη χαμηλότερη ταχύτητα και άλλα 5 λεπτά σε λίγο πιο γρήγορη ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να είναι ομοιογενής και ελαστική.

Λαδώστε το επάνω μέρος της ζύμης και καλύψτε το μπολ με μια λαδωμένη διαφανή μεμβράνη. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Χρησιμοποιώντας και πάλι τον γάντζο στη χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό περίπου ζυμώνετε και πάλι τη ζύμη ώστε να πέσει. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνετε «μπαστουνάκια» μήκους περίπου 20 εκ. (όσο περίπου το μήκος ενός μαχαιριού).

Πατάτε τα «μπαστούνια» μέχρι να έχετε ορθογώνια κομμάτια ζύμης με πλάτος περίπου μιας παλάμης. Κόβετε το κάθε ορθογώνιο κομμάτι σε 10 λωρίδες (άρα η κάθε λωρίδα σας θα χει ύψος σχεδόν μια παλάμη).

Πλάθετε και τεντώνετε απαλά κάθε λωρίδα μέχρι να φτάσει τα 20-25 εκ. μήκος. Τα περνάτε με ένα πινέλο ελαιόλαδο και τα κυλάτε ή τα ραντίζετε μέσα σε σουσάμι και παπαρουνόσπορο (προαιρετικά).

Τα τοποθετείτε με κενό ανάμεσά τους σε χαρτί ψησίματος, τα καλύπτετε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και τα αφήνετε περίπου 15 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνετε για 15-20 λεπτά στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα καταναλώσετε.