Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού φακές
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- Λίγα κοτσάνια μαϊντανού
- 2 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- 3 στελέχη σέλινου, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 1 φλ. τσαγιού ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
- 1 φλ. τσαγιού ρόκα
- Για το ντρέσινγκ: 3 κ. σ. χυμό λεμονιού, 3 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 κ. σ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 1/4 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη, 1/4 κ. γλ. ζάχαρη, 1 κ. σ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ανάλογα με τη γεύση
Εκτέλεση
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα συνδυάστε τις φακές, τις λιωμένες σκελίδες σκόρδου, το φύλλο δάφνης και τα κοτσάνια μαϊντανού. Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψει τις φακές (περίπου 2 1/2 φλιτζάνια).
- Αφήστε τις να σιγοβράσουν και μαγειρέψτε χωρίς κάλυμμα για περίπου 25 λεπτά.
- Όταν οι φακές είναι έτοιμες, τις στραγγίζετε και πετάτε το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και τα κοτσάνια του μαϊντανού.
- Φτιάξτε το ντρέσινγκ: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και τα κρεμμυδάκια.
- Προσθέστε τις ζεστές φακές στο ντρέσινγκ και ανακατέψτε για να καλυφθούν. Συνδυάζοντας το ντρέσινγκ με τις φακές όσο είναι ακόμα ζεστές, οι φακές θα απορροφήσουν περισσότερη γεύση από το ντρέσινγκ, κάνοντας τη σαλάτα ιδιαίτερα νόστιμη. Αφήστε την να κρυώσει.
- Προσθέστε τα προετοιμασμένα λαχανικά και τη ρόκα. Αν η ρόκα σας είναι μεγάλη, κόψτε την πριν την προσθέσετε στη σαλάτα. Ανακατέψτε για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση και τελειώστε με μια σταγόνα ελαιόλαδο.