Υλικά
- 1 αρνίσιο μπούτι (4 έως 5 κιλά)
- 2 έως 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. πιπέρι
- 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 500 ml. σάλτσα ντομάτας
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 3 έως 5 μεγάλες φρέσκες αγκινάρες, κομμένες στα τέσσερα
- 3 μικρά λεμόνια, κομμένα στη μέση, προαιρετικά
- Προαιρετικά: Φρέσκα κλαδάκια ρίγανης και θυμαριού
Εκτέλεση
- Κόψτε σχισμές στο αρνί και τοποθετήστε σε αυτές το σκόρδο. Τρίψτε το κρέας με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά στους 180 και ψήστε το κρέας για 1 ώρα ακόμα.
- Αφαιρέστε το λίπος από το σκεύος και περιχύστε το αρνί με σάλτσα ντομάτας, νερό και χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε τις αγκινάρες και, αν θέλετε, τα λεμόνια γύρω από το κρέας.
- Ψήστε 1 ώρα ακόμα ή μέχρι το κρέας να φτάσει στην επιθυμητή ποιότητα (για μέτρια ψημένο, το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 57, για μέτριο 60, για μέτρια καλοψημένο 62 βαθμούς).
- Αφήστε το κρέας να σταθεί για 15 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Εάν επιθυμείτε, γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.
- Αντί για αγκινάρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατάτες.