Υλικά
- 700 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, 4-6 κομμάτια
- 1/4 φλ. τσαγού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
- Για τη σάλτσα λεμονιού: 5 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού, 5 κ. σ. ελαιόλαδο, 2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο, 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Για την επικάλυψη: 1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ. γλ. αλεσμένο κόλιανδρο, 3/4 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα, 3/4 κ. γλ. αλεσμένο κύμινο, 3/4 κ. γλ. αλάτι, 1/2 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο σε ένα ρηχό μπολ. Αφήστε το στην άκρη.
- Σε ένα άλλο ρηχό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετήστε το δίπλα στη σάλτσα λεμονιού.
- Σκουπίστε τα ψάρια. Βουτήξτε το ψάρι στη σάλτσα λεμονιού και, στη συνέχεια, βουτήξτε το στο μείγμα αλευριού. Αποτινάξτε το περιττό αλεύρι και κρατήστε τη σάλτσα λεμονιού για αργότερα.
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι (ή ένα τηγάνι που να είναι ασφαλές για φούρνο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (παρακολουθείτε το λάδι για να βεβαιωθείτε ότι λαμπυρίζει αλλά δεν καπνίζει). Προσθέστε το ψάρι και τσιγαρίστε το από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα, αλλά μην το ψήσετε πλήρως (περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά). Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Στην υπόλοιπη σάλτσα λεμονιού, προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατέψτε. Περιχύστε τα φιλέτα ψαριού.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το ψάρι να ξεφλουδίζει εύκολα με ένα πιρούνι (10 λεπτά αρκούν, αλλά αρχίστε να ελέγχετε νωρίτερα). Αποσύρετε από τη φωτιά και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.