Υλικά

  • 225 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού γάλα, ή περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 κ. γλ. ιταλικό καρύκευμα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τεμαχισμένη μοτσαρέλα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί Gruyere
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώστε τα καλά.
  2. Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρωματιστεί, περίπου 1-2 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 1 λεπτό.
  3. Ρίξτε στην κατσαρόλα σταδιακά το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα ιταλικά καρυκεύματα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθούν, περίπου 1-2 λεπτά.
  4. Ανακατέψτε τα τυριά μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα, περίπου 1-2 λεπτά. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, προσθέστε περισσότερο γάλα και αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση.
  5. Προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε απαλά για να ενωθούν.
  6. Σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με μαϊντανό και σχοινόπρασο, αν θέλετε.